Wereld koffiedag 2021: de leukste feitjes over koffie!


Koffiedag wordt al vele jaren gevierd in Canada, de Verenigde Staten, Ethiopië en andere landen van het Gemenebest. De afgelopen jaren hebben ook andere landen deze dag gevierd, maar allemaal op een andere datum. In Frankrijk werd koffie vroeger op 29 september gevierd. In 2014 hebben de 74 landen die lid zijn van de Internationale Koffieorganisatie 1 oktober 2015 vastgesteld als officiële datum voor de Internationale Koffiedag. Ontdek samen met ons waarom en hoe u koffie kunt vieren.

International Coffee Day viert diversiteit, kwaliteit en passie in de wereld van koffie. Zij werd opgericht door de Internationale Koffieorganisatie (ICO), een organisatie die producerende en consumerende landen bijeenbrengt om verschillende kwesties in verband met koffie te bespreken: de economie van de sector, de marktvoorwaarden en andere beleidsmaatregelen die op mondiaal niveau worden toegepast.

1 oktober is vooral een gelegenheid om het publiek bewust te maken van de situatie van de koffieproducenten en om koffie van eerlijke handel te promoten.

Wat is fair trade koffie?

Koffie is het paradepaardje van de eerlijke handel. Het is na aardolie het meest geëxporteerde product, en de prijs ervan wordt dan ook bepaald door de prijzen op de internationale beurs. Toch wordt koffie geproduceerd door kleine boeren of familiebedrijven waarvan de werk- en levensomstandigheden afhankelijk zijn van de oogst en de marktprijzen. Om de koffieproducenten niet in gevaar te brengen, verbinden de bij het Fair Trade-programma aangesloten kopers zich ertoe koffie tegen een minimumprijs te kopen, zelfs als de wereldprijzen onder deze drempel liggen.

In Chateaud’eau is de koffie LAVAZZA Voix de la Terre het emblematische product van eerlijke handel en Wereldkoffiedag. Deze koffie is het resultaat van een partnerschap tussen Lavazza en de Rainforest Alliance, dat tot doel heeft de uitmuntendheid van een kwaliteitsproduct te combineren met de verbetering van de levensomstandigheden in de landbouwgemeenschappen. Dit omvat de levering van moderne apparatuur die is aangepast aan de teelt en de afzet van koffie.

Hoe vier je Wereldkoffiedag?

Iedereen viert het op zijn eigen manier. Als burger kunt u deelnemen aan de “geschorste koffie”-actie in partnerschap met bepaalde etablissementen. Het concept is eenvoudig: u bestelt 2 koffie en drinkt er slechts één. De tweede wordt in de wacht gezet en is voor iemand die het niet kan betalen. Dus als een dakloze in hetzelfde etablissement binnenkomt en vraagt of er “een koffie in de wacht” staat, zal hij dankzij u een warme drank kunnen krijgen.

Sommige detailhandelaren geven korting, anderen organiseren tekenwedstrijden op koffieschuim en sommige bedrijven maken zelfs van de dag gebruik om hun werknemers rond een koffie te verzamelen.

En jij, hoe ga jij Wereldkoffiedag vieren? Ontdek met Chateaud’eau de koffie van Voix de la Terre en profiteer van het gratis gebruik van een koffiezetapparaat en 100 gratis Voix de la Terre-koffies.

Bron:
Denis Requier-Desjardins en Aurélie Carimentrand, “Processus de qualification et structuration des filières agro-alimentaires: quels impacts sur le développement rural en Amérique latine? “», 54-55 | 2009.

 

 

 

Recent Posts