Siemens EQ.6 Plus review: handig voor thuis!

Algemene informatie vindt u op mijn overzichtspagina van volautomatische koffiemachines. Hier leg ik uit waar u op moet letten bij de aanschaf van volautomatische koffiezetapparaten en beveel ik bepaalde modellen aan. De Siemens EQ 6 700 is ook een van mijn aanbevelingen, en is zelfs de testwinnaar in zijn prijscategorie!

Gerelateerd: Siemens koffieapparaat kopen, review en aanbiedingen

Het eerste model op de lijst is niet alleen “plus” maar ook “extra klasse”. Klinkt goed. Maar er is een identiek apparaat, zoals het tweede in de lijst, achter. Er zijn alleen meer accessoires, bijvoorbeeld een melkreservoir en ook een functionele bus.

Daarom zal ik in wat volgt geen onderscheid maken tussen deze twee apparaten, want zij zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden!

Siemens EQ6, wat u moet weten

Siemens EQ6

Bekijk de dagprijs

Americano is een van de nieuwe dranken waaraan de Siemens EQ 6 de “Plus” toevoeging te danken heeft. In tegenstelling tot Cafe Crema, wordt de espresso eerst verkregen en dan gevuld met heet water.

Het resultaat is een helderder drank, omdat niet al het water in het geperste koffieplakje stroomt.

Ik vind de perfecte instelling met een dubbele espresso en een “grote” hoeveelheid. Maar probeer het zelf maar. Dit is zeker de beste optie voor een zwarte koffie uit deze volautomatische koffiemachine.

Gerelateerd: Koffiezetapparaat bonen? 15x beste koffiemachine met bonen!

Ik heb al veel geschreven over de verschillen tussen een Flat White en een Cappuccino. Maar wat doet de EQ 6 Plus met deze drankjes? Met Flat White, krijg je eerst de espresso.

Net als bij de Americano vind ik dat je het beste een dubbele espresso kunt gebruiken. En inderdaad, er is een mengsel van melk, melkschuim en espresso, zoals je zou verwachten bij een Flat White.

Cappuccino, daarentegen, lijkt meer op een latte macchiato. Ik zou willen zeggen dat de verschillen tussen de twee dranken niet echt merkbaar zijn na een kort brouwsel.

Al met al is het een goede gadget, maar zeker geen spel-veranderaar.

De installatie verloopt zeer snel en is niet anders dan bij de Jura E6 Platinum. Het waterreservoir is afneembaar en gemakkelijk te plaatsen. Wat me verbaasde was dat er geen waterfilter bij zat. In feite, is dat standaard. Vooral in Parijs, met ons harde water, is zo’n filter zinvol omdat het apparaat dan minder vaak hoeft te worden ontkalkt. Hier vindt u informatie over waterfilters en volautomatische koffiezetapparaten.

Roestvrijstalen kegelmolens klinken meestal een beetje als grote bouwwerven, deze keramische schijvenmolen bromt relatief zacht.

Afgezien van dat, hebben we alles gemakkelijk geregeld. De melkschuimslang is ook gemakkelijk aan te sluiten en kan zelfs aan de onderkuip worden bevestigd. Voordat u het apparaat voor de eerste keer gebruikt, moet u in het vakje van de zeteenheid kijken, dat kan worden verwijderd, en hier vindt u een korte instructie voor het opstarten. Gewoon briljant: Het eerste punt in de handleiding is het installeren van het niet-bestaande waterfilter. In ieder geval, de drankproductie kan nu beginnen!

Het scherm is kleiner dan op het eerste gezicht lijkt. De drankjes en de knoppen zijn statisch en alleen het middelste veld verandert afhankelijk van de bediening. Dit is minder intuïtief dan bij andere volautomatische koffiemachines, omdat je niet direct drukt waar iets gebeurt. Dus geen volledig aanraakscherm. Maar de operatie is snel onder de knie. Over het algemeen ziet de voorkant er goed uit.

Een bijzonder interessante kwestie bij elke volautomatische koffiemachine is altijd de kwestie van het melkschuim. De EQ 6 maakt een goed melkschuim ruim van tevoren. Het stroomt echter niet gelijkmatig bij 100% en laat grotere bellen achter op het oppervlak. Over het geheel genomen is de hoeveelheid, de consistentie en de temperatuur van het melkschuim goed.

Het duurt twee keer zo lang om twee glazen te bereiden, maar zoals u op de foto kunt zien, is het resultaat ook goed. De drankjes hebben een standaardtemperatuur van 60°C, wat optimaal is.

Als het om espresso gaat, profiteer ik altijd een beetje van de volautomatische koffiemachines. Als ik zeg espresso, bedoel ik espresso van de schermhouder. Als ik VA-Espresso zeg, bedoel ik een espresso uit een volautomatische koffiemachine. Deze twee verschillen enigszins in hun bereiding en structuur. De espressoboon in de volautomatische koffiemachine wordt minder fijn gemalen dan in de koffiemolen in de zeefhouder. Dit is niet te wijten aan de geïntegreerde molen, maar aan de verdichting, die het de machine moeilijk maakt de koffiesplit uit te werpen. Dit betekent dat de koffie de machine zal verstoppen als hij te fijn gemalen is.

Maar er zijn nu grote verschillen tussen volautomatische koffiemachines. Ik heb de Siemens EQ 6 equalizer op het fijnste niveau gezet, wat alleen mogelijk is als de molen draait. Aan de uitwerper, de koffiedik of de koffiespoeler – noem het zoals u wilt, kunt u nu zien hoe fijn de koffie gemalen is.

Je ziet het resultaat van mijn koffiemolen beneden. Het is de fijnste en meest homogene. Maar de koffiemolen kost evenveel als een volautomatische koffiemachine. Maar met de AV, kun je een duidelijk verschil zien. De Krups EA 8808 is veel grover dan de Siemens EQ 6 en ik zal de twee volautomatische koffiemachines elders in detail met elkaar vergelijken.

Onze mening

Voor de hoeveelheid van een espresso wordt 40 ml gegeven, wat eigenlijk te veel is. In feite komt er maar 30 ml uit. Dit is een afwijking van de specificaties (onder mijn modificaties “zeer sterk” en fijne maling) – maar een positieve afwijking, want het resultaat is een espresso en geen espresso die te lang is.

Coffee Circle’s Yirga Santos is een uitstekende biologische espresso voor alle volautomatische koffiemachines. Het is een melange van 70% Arabica en 30% Robusta met een hoog crèmelaagje en aroma’s van chocolade en geroosterde noten. Deze verse espresso wordt kort na het branden geleverd. Het smaakt goed op zichzelf, maar het is ook goed voor melk en is een uitstekende aanvulling op cappuccino of latte macchiato. Het is ook een espresso met een laag zuurgehalte die goed wordt verdragen.

In de beschrijvingen van de koffiebonen die voor volautomatische koffiemachines worden verkocht, vinden we vaak dergelijke omschrijvingen: “deze branding zit tussen espresso en koffie in” – want de volautomatische koffiemachine kan beide.

Ik denk niet dat het erg effectief is. Het is eigenlijk best stom. Koop dus echte espresso’s, die een kleine portie Robusta (ongeveer 20%) mogen bevatten. Met koffie en espresso’s, die worden verkocht voor volautomatische koffiezetapparaten, kan ik niets doen. Tenminste niet op dit moment. De espresso’s van dit soort die ik tot nu toe heb getest zijn te mild en nietszeggend. Aangezien espresso’s toch al vaak onderbenut worden, moet de smaak van de koffie de melk kunnen overstemmen.

Zoals gebruikelijk kan de sterkte van de koffie in drie stappen worden gekozen met behulp van een koffieboonsymbool. Dit is waarschijnlijk gewoon een aanpassing van de gebruikte hoeveelheid koffiepoeder. Sterk = veel koffiepoeder.

De hoeveelheid melk kan in drie stappen worden aangepast, afhankelijk van de drank. Theoretisch zou een traploze verstelling te verkiezen zijn, maar dit was voor ons nauwelijks een nadeel wat de bediening betreft. Door een grote hoeveelheid ml te kiezen en het proces te onderbreken, is het natuurlijk mogelijk om eender welk vulniveau te bereiken.

De maalgraad van de keramische schijfslijpmachine kan alleen tijdens het gebruik worden aangepast. Een homogeen resultaat wordt pas 1 à 2 espresso’s later verkregen, wat normaal is. De molen is stil en geeft een zeer homogeen resultaat. De waaier moet zoals gebruikelijk in het bonenreservoir worden gedraaid. Dit is alleen mogelijk als het in werking is. Grove punten = mate van grof slijpen (met de klok mee draaien). Kleine steken = fijn slijpen (draai tegen de klok in). Deze slijpmachine is extreem stil. Ik gebruik alleen de fijnste stand.

In het algemeen druist een poedervak op een volautomatische koffiemachine, die ook een eigen koffiemolen heeft, natuurlijk in tegen het idee van een volautomatische koffiemachine. Een volautomatische machine moet alles kunnen. Als u uw koffie zelf maalt, kunt u ook een zeefhouder gebruiken. Mensen die gemalen koffie kopen doen alles verkeerd. Wat meer is, ze hebben geen automaat nodig.

Alles kan gemakkelijk uit elkaar gehaald en gespoeld worden. Ik vind het bijzonder cool dat de melkaanzuigslang aan het afvoerbakje kan worden bevestigd. Dus het zit niet in de weg. De restjes kunnen weglopen en het ziet er goed uit.

Zoals bij alle moderne volautomatische koffiemachines zijn deze in de software opgenomen en gebaseerd op het aantal deksels. Opmerkelijk is dat deze volautomatische koffiemachine zichzelf niet voortdurend spoelt, wat een voordeel is als de gebruiker er zelf aan denkt. Anderzijds wordt bij het uitschakelen van de machine altijd gespoeld.

De Siemens EQ6 is daarom een machine van eerste keuze.

Plaats een reactie