La Pavoni espressomachine kopen?

De La Pavoni Professional espressomachine is een van de bekendste machines met hendelbediening. Maar het is ook voor discussie vatbaar. Er zijn zelfs kritische stemmen die zeggen dat hij niet in staat is een goede espresso te maken. Dit is helemaal niet waar. Anderzijds is er wel ervaring voor nodig en zijn er een paar trucs die het gebruik kunnen vergemakkelijken. U vindt hier een gedetailleerd verslag met alles wat ik over deze uitstekende filterhouder heb ontdekt.

De La Pavoni Professional espressomachine is een van de bekendste machines met hendelbediening. Maar het is ook voor discussie vatbaar. Er zijn zelfs kritische stemmen die zeggen dat hij niet in staat is een goede espresso te maken. Dit is helemaal niet waar. Anderzijds is er wel ervaring voor nodig en zijn er een paar trucs die het gebruik kunnen vergemakkelijken. U vindt hier een gedetailleerd verslag met alles wat ik over deze uitstekende filterhouder heb ontdekt.

Samenvatting

 1. La Pavoni Professional – uitpakken
 2. Welk model te kiezen?
 3. Vertraag uw dagelijks leven
 4. Eigenschappen van de professional
 5. Technische gegevens
 6. Praktische gids
 7. Conclusie van de test

La Pavoni Professional – van karton naar de keuken

De levering van mijn nieuwe Pavoni hendel espressomachine was snel. Het uitpakken was een bijzonder moment, want ik weet zeker dat dit apparaat nog vele jaren in mijn keuken zal staan. Het is dus niet alleen een espressomachine die ik uitpak, maar een gloednieuwe “huisgenoot” die nog tientallen jaren bij me zal zijn.

La Pavoni Professionele espresso

De camera glanst en schittert. Op het metalen oppervlak zie ik de weerspiegeling van mijn opgewonden gezicht. Maar zal ik weten hoe het te gebruiken? Onder elk YouTube-filmpje waarin de machine wordt voorgesteld, lees ik commentaren van gekrenkte internetgebruikers die overdonderd lijken te zijn door de Professional.

Het is inderdaad een zeer elegante espressomachine, veel kleiner dan ik me had voorgesteld. Ik heb het al eerder gezien, maar in mijn keuken neemt het veel minder ruimte in dan ik had verwacht – goed voor mij!

Welk La Pavoni model moet ik kiezen?

Het visuele aspect is uiteraard een kwestie van smaak. Maar ik vind dat er onder de hefboommachines van La Pavoni duidelijk modellen zijn die meer of minder esthetisch verantwoord zijn.

Er is geen genie zonder een vleugje waanzin.

Het model dat ik heb gekozen bevalt me bijzonder goed. Het is een La Pavoni Professional Lusso met een houten handvat (PHL). Ik hou van de combinatie van chroom en hout. Ik nam de grote maat met een inhoud van 1.6L. En toch, het is niet veel vind ik.

Mijn advies: koop in geen geval het 0.8L model.

Denk eraan dat u pas meer water kunt toevoegen als de machine weer is afgekoeld. Wacht altijd tot er geen druk meer in de tank is voordat u de dop losdraait – dit zou gevaarlijk zijn. Modellen met meer volume zijn net zo efficiënt en warmen op in minder dan 10 seconden.

Ik raad de Europiccola-versies niet aan, omdat ze allemaal zijn uitgerust met een kleine tank. Bovendien ontbreekt de manometer.

Mijn koopadvies is dan ook een model met een inhoud van 1,6L voorzien van een manometer en er zijn slechts twee echt mooie versies, met of zonder hout:

 • La Pavoni Professional Lusso espressomachine (op Amazon)
 • La Pavoni Professional Lusso Chrome Wood Espressomachine (op Amazon)

Ik werd verliefd op het model met het houten handvat, terwijl het prijsverschil technisch niet gerechtvaardigd is, het is een puur esthetische keuze. Het zou zeker verstandiger zijn geweest om de goedkopere versie te kopen… maar laten we eerlijk zijn, we zijn de grenzen van het redelijke al gepasseerd als we denken aan de aanschaf van een hendel espressomachine.

Ik had het eerder over subjectieve voorkeuren: er zijn ook gouden modellen met adelaars en zo. Ik hou niet echt van deze stijl. Hetzelfde geldt voor de Stradivari modellen – ik geef de voorkeur aan rechte hendels. Dit is duidelijk een verwijzing naar de gebogen vorm van de viool waarop de hendel is uitgelijnd. Het is een beetje te veel naar mijn smaak. Voor al diegenen die zelf willen beslissen, neem een kijkje op de website van La Pavoni en vind het model dat bij u past!

Je dagelijkse leven vertragen met een hefboommachine

Snel en gemakkelijk, dat zijn de hoofdlijnen in ons bedrijf en dat geldt ook voor koffie. In het beste geval hoef je alleen maar op een knop te drukken om het in het kopje te zien stromen. Het maakt niet uit of de koffie wordt bereid met pods, capsules of een bean-to-cup koffiezetapparaat. De manuele methoden zoals filterkoffie, de pistonmachine en – wat espresso betreft – natuurlijk de hefboommachine, de originele manier om espresso te bereiden en prachtig handwerk.

De “automatische cappuccino”-functie, een geïntegreerde automatische opschuimer (ook cappuccinatore genoemd), lijkt in deze context een beetje absurd.

Ik denk dat mensen die hun espresso met de hand willen bereiden, ook hun melk met de hand zullen willen opschuimen. Maar je bent nooit veilig voor verrassingen. Bij mij thuis is de cappuccinatore voorlopig naar de kast verbannen.

Bijnamen van de beroeps

La Pavoni Professional hefboommachines hebben vele bijnamen gekregen, de ene wat vleiender dan de andere.

We hebben het bijvoorbeeld over “diva”, een bijnaam die volgens mij gegrond is: ze is mooi, zeer veeleisend en richt alle aandacht op. Maar als er niet voor je gezorgd wordt, weigert ze haar werk te doen.

Ik kwam ook de bijnaam “pain in the ass” tegen, die suggereert dat het sommige gebruikers gek heeft gemaakt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat als u de espresso niet goed maalt, geen kopjes zet of geen verse bonen gebruikt, u na verloop van tijd een hekel krijgt aan deze hendelmachine.

Maar bijnamen zijn niet beperkt tot vrouwen. Hij wordt bijvoorbeeld ook “pauw” of “haan” genoemd. Het valt nog te bezien of dit alleen maar een eerbetoon is aan de schoonheid ervan, dan wel een punt van kritiek: La Pavoni Professional zou kunnen worden verweten meer te willen lijken dan wat zij zijn.

Eigenschappen van de professional

Het voordeel van espressomachines zonder al te veel snufjes is dat er minder breekbare onderdelen zijn die stuk kunnen gaan. Mocht een onderdeel of verbinding ooit beschadigd raken, dan is er een goede dienst-na-verkoop die het mogelijk maakt onderdelen te vervangen.

Helemaal bovenaan zit een schroefdop die het waterreservoir afsluit. Een klein venster op de tank laat u toe het waterpeil te controleren. Dit is belangrijk omdat de machine volledig moet afkoelen voordat zij kan worden geopend om water toe te voegen.

Het Profi-model is uitgerust met een manometer die de druk in het waterreservoir meet.

Voordelen

 • Verwarmt in minder dan 10 minuten
 • Goede afwerkingen
 • Ze is mooi.
 • Ze is klein.
 • Met manometer
 • Zeer stil bij het koffiezetten
 • Duurzaam, goede dienst na verkoop

Nadelen

 • Het moet kunnen afkoelen alvorens water aan de tank toe te voegen.
 • Risico van oververhitting na een aantal opeenvolgende cycli

De perfecte espressomachine voor beginners

De Pavoni Professional – is dit de juiste espressomachine voor mij?

Wat voor espressomachines geldt, geldt in nog sterkere mate voor machines met hefboombediening. Het vergt tijd, geduld en de bereidheid om te experimenteren om dit type machine goed te leren kennen.

Het is een moeizaam proces om te leren hoe je een goede espresso maakt met een La Pavoni Professional – maar het is de moeite waard.

Geen enkele andere zeefhouder geeft u zoveel controle over alle verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op de bereiding van uw espresso.

Door de hendel te gebruiken, kunt u letterlijk voelen hoe de hoeveelheid espresso, de maalgraad of de kopgrootte van de koffie de waterdruk door de “wafer” beïnvloedt.

Zodra u de Professional onder de knie hebt, kunt u uw kennis toepassen op alle andere espressomachines. Als u de filterhouders onder de knie wilt krijgen, is een La Pavoni de machine van uw keuze.

Wat heb ik nodig om een La Pavoni Professional te gebruiken?

 • geduld
 • van tijd
 • een goede koffiemolen
 • zeer verse espressobonen

Technische gegevens

Categorie Ingang
Fabrikant La Pavoni
Naam Professioneel
Gewicht 5,5 kg
Maatregelen 32 x 20 x 29 cm
Nieuwe prijs 600 €
Gebruikte prijs 250 – 380 €
Vermogen 1000 W
Type filterhouder Enkel watercircuit
Waterreservoir 1,6 L

La Pavoni Professionele Praktische Gids

Hier is een YouTube-video waarin ik mijn nieuwe bodemloze filterhouder test. Dat is best goed, toch?

Omdat ik weet dat sommige mensen het moeilijk vinden een goede espresso te bereiden met de Professional, volgt hier een praktische gids waarin ik mijn aanpak beschrijf om een goed resultaat te verkrijgen.

 • Ik gebruik alleen zeer verse espressobonen, d.w.z. bonen die minder dan 4 weken geleden zijn gebrand. Dit sluit uiteraard alle soorten koffie uit die u in de supermarkt kunt vinden. Hier zijn al mijn tests voor espresso bonen.
 • Ik kies meestal een relatief fijne maling (fijner dan bij andere espressomachines). Maar het hangt ervan af: ik verhoog ook wel eens de hoeveelheid espresso. Voel je vrij om verschillende configuraties te testen.
 • Mijn eerste cyclus is altijd uit, om het infuus op te warmen. Anders is de eerste espresso te koud. Giet ook niet te veel, om de infuser niet te oververhitten. Mijn geweldige tekening legt uit hoe het infuus wordt verwarmd door het water dat het via een smalle verbinding bereikt. In de watertank kookt het water bij 110-130°C. Voordat het in contact komt met de espresso, moet de temperatuur dalen tot 90-94°C, anders verbrandt het water de koffie. Daarom is het van essentieel belang dat de brouwer niet oververhit raakt.
 • Als u de Professional hendel naar boven trekt, hoort u het hete water in het infuus lopen. Dit gebeurt automatisch, als gevolg van de druk in de watertank. Het watervolume is beperkt tot de hoeveelheid van één espresso. Voor een dubbele espresso moet de hendel twee keer omhoog en omlaag worden gebracht. Tijdens de eerste cyclus, raad ik aan de koffie voor te zetten. Dat wil zeggen, u laat de hendel niet onmiddellijk zakken, maar laat het hete water in contact komen met het maalsel om het te bevochtigen. Dit vermindert ook de druk en maakt het gemakkelijker om de hendel te laten zakken. Na een paar seconden, zodra de eerste druppel uit de filterhouder komt, begint u de hendel te laten zakken.
 • Na de bereiding van 2 – 3 espresso’s bereikt het infuus een te hoge temperatuur. Dit is het moment om de machine uit te zetten en te laten afkoelen. U kunt de afkoeling van het infuus controleren met een thermometer: de ideale temperatuur ligt tussen 70 en 80 °C.
 • In het begin lukte het me zelden om de espresso in minder dan 30 seconden te extraheren, omdat ik te veel moeite had om de hendel in die korte tijd helemaal naar beneden te krijgen. Er zijn drie oplossingen: Gebruik een grovere maling, verminder de hoeveelheid espresso, of knijp de maling minder fijn. Een combinatie van deze drie factoren lost het probleem vaak op. Als dit u overkomt, denk er dan aan dat de brouwer waarschijnlijk onder druk staat. Schroef het niet te snel los, anders verbrandt u zich aan het hete water. Schroef langzaam los totdat u een licht sissend geluid hoort om de stoom vrij te laten komen (bescherm uw handen met een doek). In geval van twijfel, laat het infuus afkoelen.

Foutenanalyse

Ik kan de hendel niet (of nauwelijks) naar beneden krijgen. Er zijn drie mogelijke oorzaken:

 • de maling van de espresso is te fijn
 • de maling is te compact (de “wafel” is te dicht)
 • de hoeveelheid gemalen espresso is te groot

In het algemeen moeten vette espressobonen, die minder droog zijn, grover worden gemalen. U zult uw eigen tests moeten doen – de hendel moet vrij gemakkelijk omlaag te krijgen zijn. Enkele seconden nadat u de hendel omhoog hebt gebracht, moet de eerste druppel espresso vanzelf naar buiten komen – het is tijd om de hendel omlaag te brengen.

Kijk uit! Als u de hendel niet kunt laten zakken en het infuus dus niet volledig kunt legen, staat het nog onder druk. Wees voorzichtig bij het verwijderen van de filterhouder, zodat u zich niet brandt aan de koffie of het kokende water dat in de koffiezetter is achtergebleven.

Als het resultaat, ondanks het aanpassen van al deze parameters, niet goed is, probeer dan een andere verse espresso die u bij een plaatselijke brander koopt. Wees niet te kieskeurig over de crema: een espresso die geen perfecte crema heeft, kan heel goed smaken!

Gebruik een bodemloze filterhouder

Veel gebruikers bevelen een bodemloze filterhouder aan voor La Pavoni Professional. Dit is om bijna pedagogische redenen, want het is het instrument waarmee men het duidelijkst kan waarnemen hoe de crema op de espresso wordt gevormd. Ook de dubbele tuitjes zijn niet echt geschikt voor deze machine: het is erg moeilijk om de koffie gelijkmatig uit beide tuitjes te laten stromen. Daarom heb ik hem bij de mijne losgedraaid – dat was een hele klus (je hebt een priemensleutel en veel kracht nodig).

Er zijn zelfs mensen (die beter zijn in doe-het-zelven dan ik) die de onderkant van de filterhouder hebben doorgezaagd. Ik durfde me niet in zo’n zaak te wagen. U kunt ook een bodemloze filterhouder voor uw La Pavoni Professionnal kopen bij mobacoffee.de. Het stuk is een beetje te duur naar mijn smaak.

Welke beker voor een La Pavoni Professional?

Bij zo’n mooie machine hoort ook een mooie kop. Het plastic exemplaar dat bij de machine wordt geleverd, kan het niet aan, denk ik.

La Pavoni machines met hefboombediening die vóór 2001 zijn vervaardigd, zijn compatibel met de 49mm (filterhouder diameter: 50mm). De huidige modellen vereisen een 51mm perscontainer. Ik kocht de 51mm Concept Art Tamper Elegance; visueel past hij heel goed bij mijn machine. Voor machines die dateren van vóór 2001 kunt u een kleiner model kiezen.

Welke koffiemolen voor een La Pavoni Professional?

Dat is een goede vraag. Om het manuele aspect van begin tot einde te behouden, kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een manuele koffiemolen. Ze hebben het voordeel dat ze compact zijn. Omdat de espressomachine erg klein is, kan hij snel eindigen met een onnodig grote koffiemolen en dat zorgt voor een esthetisch onevenwicht dat ik niet prettig vind.

Ik raad niet aan om een elektrische molen te kopen voor minder dan 150€, wees niet gierig. Waarom trakteert u uzelf niet op een leuke Eureka van Coffeecircle.de?

Lees ook mijn artikel over het testen van koffiemolens!

Ontkalk en reinig uw La Pavoni Professional

Glanzend chroom neemt snel kalkvlekken op. Om de espressomachine weer te laten glimmen, poets ik hem met een zachte doek en een beetje ruitenreiniger, dat voorkomt krassen.

De Professional hoopt kalk op, zoals alle espressomachines. De snelheid waarmee kalkaanslag zich afzet, hangt af van de hardheid van het gebruikte water. In het algemeen is deze filterhouder lang bestand tegen kalkaanslag.

Ik raad aan het waterreservoir ongeveer om de 3-6 maanden te ontkalken met citroenzuur (of witte azijn). Vergeet niet om het thee-ei ook af te spoelen.

Dit is ook een gelegenheid om het infuus te demonteren om het grondig schoon te maken. U kunt ook de bewegende delen smeren en de afdichtingen vervangen als ze te versleten zijn.

Conclusie van de test

De Pavoni Professional is een prachtige machine. Niet alleen flatteert het de ogen, het is ook gemakkelijk te onderhouden (wat schoonmaken betreft). Anderzijds vereist het gebruik ervan nauwgezet werk en opleiding. Het kostte me verschillende pogingen voordat ik tevreden was met het resultaat. Ik geniet ervan om nieuwe espressobonen te proberen en de parameters aan te passen. Deze machine heeft me veel geleerd over het bereiden van een echte espresso.

Het is geen filterhoudermachine voor een heel gezin of een machine die genoeg espresso kan leveren voor een hele delegatie gasten. Het is echt jammer dat hij oververhit raakt na 2-3 espresso cycli. De plastic beker en het stoompijpje die bij de machine worden geleverd zijn me niet veel waard.

Links naar nuttige documenten

Dit zijn de gebruiksaanwijzingen voor La Pavoni Professional (p. 67-91). Dit zijn de instructies van de fabrikant.

Hier is een uitleg voor het vervangen van de zegels (alleen in het Duits).

 

 

 

Plaats een reactie