Koffiewekker: waar kun je ‘m kopen?

De Barisieur is een concept van “koffie-alarmklok” die als wekker de bereiding van een heet kopje koffie kan starten. Het principe is gebaseerd op een kogellagersysteem. Het geluid van de rammelende metalen ballen en de geur van koffie beloven de slapers zachtjes te wekken.

Er bestaan verschillende concepten om zware slapers uit hun winterslaap te helpen ontwaken, zoals de Philips Wake-up Light HF3505, die, “ondersteund door klinische studies”, stelt dat de beste manier om wakker te worden is om geleidelijk een licht aan te doen. De Engelse ontwerper Joshua Renouf heeft zojuist een origineel concept ontwikkeld dat een zintuiglijke wake-up call biedt.

De basis van de digitale wekker heeft een klassieke uitstraling. Er zijn instelknoppen en laden aan de voorkant om suiker en koffie in te bewaren. Bovenop het notenhouten blad staan elegant vormgegeven, met de hand geblazen glazen reservoirs die doen denken aan scheikundelvazen. Het geheel wordt bestuurd door een systeem van stalen kogels, omschreven als “roestvrij en duurzaam”, dat water kookt door inductieverhitting. Het kokende water stijgt op en stroomt door het koffiefilter dat de drank aflevert in een kopje dat eronder staat. Voor een geslaagd ontwaken moet u er toch aan denken het apparaat de dag tevoren klaar te maken en u ’s morgens niet te branden door in een halfslaap naar uw kopje te grijpen.

De Barisieur is nog maar een prototype. Als de datum van op de markt brengen nog niet bekend is, zou de (hoge) prijs tussen £150 en £200 (ongeveer €200) liggen, wat veel duurder is dan een eenvoudig programmeerbaar koffiezetapparaat.

In een heel andere stijl, had Nescafé een gelijkaardig idee. Het concept, Scentalarm genaamd, is eveneens gebaseerd op een sensorisch alarm dat koffie zet één minuut voor de alarmtijd.

Het Scentalarm project van Nescafé.

De bereiding wordt begeleid door “zoete Nescafé muziek”. Het uiterlijk van de wekker is gebaseerd op een origineel ontwerp, hoewel moderner dan dat van de Barisieur. Demonstratie in video :

Het project dat in samenwerking met het reclamebureau Ogilvy is uitgevoerd, lijkt daarentegen in het conceptstadium te zijn gebleven. Volgens de site zijn de eerste apparaten in couchsurfing-appartementen geplaatst, maar is er nog geen prijs doorgedrongen en lijkt de marketing nog verouderd te zijn.

 

 

 

Plaats een reactie