Koffieplant (Coffea Arabica) verzorgen en kopen: hoe en waar?

Een plant waarvoor je uit bed komt en je verborgen talenten als de hipste barista laat zien. Om uw eigen koffie te maken, moet u de koffie plukken, drogen, branden, malen en zelf bereiden. Geen peulen of andere trucs! Het is tijd om een echte koffie te zetten. Zet de coffea arabica naast je percolator. Of gewoon op de vensterbank, want het moet opvallen. Of, laten we groot denken, op je koffieplantage, zoals ze in Ethiopië doen.

Kleuren en vormen

In het voorjaar krijgt de koffieboom prachtige witte bloemen met een zoete geur. Daarna komen de bessen, die van groen naar geel en vervolgens naar rood verkleuren naarmate ze rijpen. De zaden komen steeds dichter bij elkaar te liggen naarmate ze groeien en hun specifieke vorm aannemen. De plant behoudt zijn mooie glanzende donkergroene bladeren het hele jaar door.

Symbolisch

Voor de meeste mensen is de koffieboom een symbool van hulp in moeilijke tijden. De legende gaat ongeveer een half millennium terug. Ergens in Ethiopië brak onrust uit onder de geiten in het klooster. Na een kort onderzoek ontdekten de eigenaars dat de geiten overvloedig hadden gegraasd tussen de koffiebomen.

Deze geiten waren een bron van inspiratie: de eigenaars maalden enkele granen tot poeder en maakten er een aftreksel van in kokend water. Het aroma en de smaak waren een echte openbaring… De “Kahveh” was geboren, een woord dat “stimulerend” betekent. Dit is een prachtig verhaal… Ethiopiërs, in sommige streken, zetten nog steeds thee met koffiebladeren.

Oorsprong

De plant werd omstreeks 1000 na Christus in Jemen gecultiveerd, alvorens zich over de rest van de wereld te verspreiden. Een plant die geen gebrek heeft aan grootte… maar alleen figuurlijk omdat hij regelmatig wordt gesnoeid, lage planten zijn praktischer in de oogsttijd. Er zijn 33 variëteiten in Afrika, 14 in Madagaskar en 3 in Zuidoost-Azië en Mauritius. Arabica is de lekkerste en is goed voor driekwart van de totale koffieproductie in de wereld.

 

 

 

Plaats een reactie