Stelt u zich een middelgroot kantoor voor waar de werknemers vier of vijf keer per dag thee of koffie drinken en vervolgens hun bekers weggooien. Dat is een hoop afval dat in de prullenbak belandt.
Wat zijn de opties?
Koffie en thee zijn een essentieel onderdeel van elk kantoor geworden, net als mokken! In feite zijn er maar drie opties: herbruikbare keramische mokken, papieren wegwerpmokken of plastic wegwerpmokken. Wat is de meest duurzame oplossing?
Laten we eens kijken naar wat feiten
Er wordt meer energie gebruikt om een keramische beker te produceren dan een wegwerpbeker. Er is veel water en afwasmiddel nodig om keramische bekers schoon te maken en ze zijn ook zwaarder, wat betekent dat er meer brandstof nodig is om ze te vervoeren, bv. van de fabriek naar de winkel.
Er wordt meer energie gebruikt om een keramische beker te produceren dan een wegwerpbeker. Er is veel water en afwasmiddel nodig om keramische mokken schoon te maken. Keramische mokken zijn ook zwaarder, wat betekent dat er meer brandstof nodig is om ze te vervoeren, vooral van de fabriek naar de winkels.
Een plastic wegwerpkoffiebekertje weegt slechts een paar gram, waardoor het gemakkelijk te vervoeren en weg te gooien is. Het is ook gemakkelijker te recycleren. Papieren bekertjes zijn ook lichter, maar voor de productie ervan moeten bomen worden gekapt. Anderzijds zijn ze meestal niet recycleerbaar vanwege hun plastic coating.
Weggooien of uitspoelen?
In een onafhankelijke studie van de NWT zijn de “schaduwkosten” voor het milieu onderzocht. Hoeveel kost het bijvoorbeeld om deze bekers te produceren of weg te gooien? Over het geheel genomen zijn de schaduwkosten van keramische bekers 20% hoger dan die van wegwerpbekers(i).
Deze kosten zijn echter afhankelijk van de manier waarop de consumenten hun keramische bekers gebruiken. Volgens T.N.O. kan het effect ervan worden verminderd door ze minder vaak te wassen of af te spoelen. Meer bepaald kan het effect van het gebruik van een keramische mok worden verminderd als deze meer dan vier keer is gebruikt zonder te zijn afgewassen. De milieu-impact van wegwerpbekers kan verder worden beperkt door ze gewoon opnieuw te gebruiken!
De vraag is of we moeten weggooien of doorspoelen, maar wat zijn onze prioriteiten? Hebben besparingen op energie- en waterkosten voorrang op de totale levenscyclus? Of moeten we de olie besparen die gebruikt wordt om plastic te maken? Het lijkt misschien paradoxaal, maar plastic gebruiken om wegwerpbekers te maken is misschien wel de meest levensvatbare keuze.
En op kantoor?
In veel kantoren zijn we gedwongen het kopje te gebruiken dat bij de koffieautomaat hoort. Maar we kunnen nog steeds een verschil maken! Als u wegwerpbekers gebruikt, kunt u overwegen ze te hergebruiken, vooral als u alleen water drinkt. Zorg ervoor dat gebruikte bekers worden ingezameld en gesorteerd voor recycling of worden verbrand om energie terug te winnen. Het polystyreen in plastic koffiebekers kan gemakkelijk worden gerecycleerd om er bijvoorbeeld schrapers, sleutelhangers en bekerhouders van te maken(ii). (ii) Papieren bekertjes belanden waarschijnlijk in de prullenbak omdat hun voering recycling bemoeilijkt. Meestal kunt u ze echter meer dan eens gebruiken, zolang u ze maar met warm water spoelt. Als u liever een keramische mok gebruikt, moet u die niet elke keer grondig schoonmaken. Spoel het vrij snel af met een beetje water.
Daarom is het belangrijk de situatie in haar geheel te bekijken alvorens overhaaste conclusies te trekken inzake duurzaamheid. Laten we niet vergeten dat ieder van ons kan bijdragen tot de vermindering van de milieueffecten van de voorwerpen die we gebruiken.