Beste koffiebonen in 2022 kopen

Er gaat niets boven de eerste slok koffie ’s morgens, of het nu een goede zwarte koffie is van grof koffiedik en een Franse pers of iets minder sterks uit uw goede oude koffiezetapparaat. Maar om er zeker van te zijn dat u er het beste uit haalt, moet u niet vergeten de juiste koffiebonen te kiezen. Er is voor elk wat wils en voor elk type koffie: Intenso, espresso, lungo, enz. Hier is een kleine selectie om u te helpen bij uw keuze.

L’Or – Koffieboon selectie

De beste koffiebonen in 2022
Deze koffie heeft een goede smaak en een zoete geur. Het biedt een onvergelijkbare kwaliteit/prijs verhouding met zijn 100% Arabica koffiebonen voor een volle en zeer aromatische melange. Het is verkrijgbaar in een verpakking van 1 kg.
L'Or koffiebonen

Bekijk de dagprijs

Dit merk biedt u altijd onberispelijke en gekalibreerde bonen voor een constant hoge kwaliteit. Je hebt een koffie met een goede zoete geur en een zeer aangename smaak. Het komt in een verpakking van 1 kg. Gold Selection is gemaakt van 100% Arabica bonen, open de verpakking en je ruikt een lichte toets van tabak en cederhout. De koffiebonen in L’Or Sélection worden geteeld in de schaduw en zijn verwerkt om de best mogelijke smaak te geven om aan de verwachtingen van de consument te voldoen. Hij is ideaal voor automatische espressomachines of traditionele molens.

Deze koffieboon van het merk L’Or biedt echt waar voor uw geld. Bovendien is hij door zijn afmetingen gemakkelijk te vervoeren (12 x 9 x 24 centimeter). Als u moet reizen, zal dit artikel niet meer plaats innemen dan uw tas of agenda.

Lavazza – Espresso Barista Perfetto Koffieboon, 100% Arabica

De beste instapkoffieboon
Dit grote Italiaanse merk biedt u de beste 100% Arabica koffiebonen. Hij is medium geroosterd en verpakt in een zak van 1 kg. De Espresso Barista Perfetto is ideaal voor automatische koffiemachines en bonenmolens.
Lavazza - Espresso Barista Intenso bonen

Bekijk de dagprijs

Het is een goed uitgebalanceerde koffie met een rijk aroma. Het is verpakt in een hersluitbare zak van 1 kg. De koffiebonen zijn afkomstig van gemengde bonen uit Latijns-Amerika, dat bekend staat om de kwaliteit van zijn Arabica-koffie. De koffie is medium gebrand met een intensiteit van 6. Deze koffie heeft een dichte en fluweelzachte smaak met een vleugje bittere chocolade die uw smaakpapillen in verrukking zal brengen.

Bovendien geeft het een smaak die in de mond aanwezig is en aanhoudt. Kortom, deze koffie biedt een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding: hij is lekker en blijft in de mond hangen, hij ruikt heerlijk, en je hoeft er niet veel voor te betalen. De Espresso Barista Perfetto wordt aangeboden als een hele boon en is zodanig verpakt dat alle hygiënische omstandigheden en de koffie zelf worden gerespecteerd. U vindt dit artikel met afmetingen van 31 x 24 x 31 centimeter. Hij is dus niet omvangrijk en gemakkelijk te vervoeren.

L’Or – Absolute koffiebonen

De beste premium koffieboon
Deze koffieboon is uitstekend. Het komt in een 1kg x 4 verpakking, met 100% Arabica bonen en is ideaal voor automatische espressomachines of traditionele grinders. Deze koffieboon heeft een verfijnde en aromatische smaak.
L'Or - Absolute

Bekijk de dagprijs

De bonen zijn licht gebrand, wat de koffie een mild aroma geeft en zorgt voor een perfect evenwicht van zure noten: de smaak is niet te sterk en niet te zwak, precies goed voor uw smaakpapillen. Deze koffie biedt u een degustatie-ervaring van subtiele elegantie. Wat deze koffieboon nog perfecter maakt, is dat u ervan kunt genieten als koffie, Espresso, Lungo, Cappuccino, latte, enz., afhankelijk van het type machine dat u hebt.

Deze koffieboon van het merk L’Or is een zeer goede, zachte en subtiele koffie met een prijs die in overeenstemming is met zijn kwaliteit. Bovendien wordt het product zeer goed gepresenteerd met zijn gouden verpakking die het merk perfect weerspiegelt. Het wordt sterk afgeraden het aan de zon bloot te stellen, omdat de smaak dan verandert.

Starbucks- Pike place roast bonen

De uitstekende koffiebonen
Als je een liefhebber bent van Italiaanse ristrettos, kun je er met je ogen dicht heen gaan. Deze koffiebonen geven u een rijk schuim, een gladde textuur en een ongelooflijk sterke smaak. Met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.
Starbucks- Pike place roast bonen

Bekijk de dagprijs

De Starbucks Pike Place Roast-bonen zitten in een handige verzegelde verpakking met een lipje om ze opnieuw te kunnen sluiten. Geniet met deze bonen van een zachte en evenwichtige melange van Latijns-Amerikaanse koffies met een subtiele rijkdom van chocolade en gebrande noten. Dit is een zachte en evenwichtige koffie die uw smaakpapillen in verrukking zal brengen terwijl u ervan geniet. U kunt er op elk moment van de dag van genieten zonder de cocon van uw huis te hoeven verlaten.

Pike plaatsgebrande bonen worden aangeboden in een verpakking van 200 g (6 stuks), zijn compatibel met alle soorten machines en presenteren evenwichtige bonen rijk aan aroma’s, met subtiele toetsen van chocolade en gebrande noten. Voor een fijnere smaak moet u altijd schoon, gefilterd water gebruiken en eraan denken uw machine voor gebruik te reinigen.

Hoe kies je je koffiebonen?

Om van uw warme drank in al zijn subtiliteit te genieten, zijn hier enkele criteria die bij de keuze van uw koffiebonen absoluut in acht moeten worden genomen.
koffiebonen kiezen

Criterium 1: Het land van oorsprong

Er zijn zoveel soorten koffiebonen dat je je weg niet kunt vinden. Het land van oorsprong is een onfeilbaar merkteken dat uw keuze niet zal teleurstellen. Als u een grote koffiedrinker bent, moet u weten dat er bepaalde regio’s zijn die bekend staan als de beste producenten van koffiebonen ter wereld.

Deze omvatten Amerika, het Midden-Oosten, Azië en Afrika ten zuiden van de Sahara. In verschillende landen van deze streken zijn de klimatologische omstandigheden, de aard van de bodem en de hoogte bepalend voor de overvloed aan koffiebonen. Het is duidelijk dat de koffie niet hetzelfde zal smaken omdat elk land zijn eigen specificiteit heeft.

Criterium 2: Teeltomstandigheden

Het is waar dat de teelt van koffiebonen enigszins speciale omstandigheden vereist. Daarom is het in sommige landen overvloediger aanwezig dan in andere. Er zijn zelfs landen waar het verbouwen van koffiebonen gewoon onmogelijk is. Laten we eens nader kijken naar de optimale omstandigheden voor goede koffiebonen.

In het algemeen houdt de koffieboom niet van extreme omstandigheden. De boom rijpt in een constant koele omgeving, met de juiste vochtigheidsgraad en vaak in de schaduw. De ideale hoogte voor de teelt varieert van 200 tot 2000 m: hoe hoger echter, hoe beter de koffie.

Criterium 3: Roosterkwaliteit

Van de vele stadia in de verwerking van koffiebonen is het branden een van de belangrijkste. Roosteren is een stap waarbij de koffieboon wordt geroosterd om de smaak ervan te verbeteren. Het perfectioneren van deze techniek vergt een ongekende vaardigheid, want tijd en temperatuur kunnen alles verpesten als je niet oppast.

Bovendien zijn er een paar gemeenschappelijke brandingsniveaus die de bonenkoffies van elkaar onderscheiden. Licht gebraad heeft een sterkere zurige connotatie door de kortere verwerkingstijd. Koffie met een gemiddelde branding heeft een smaak die precies in evenwicht is tussen bitterheid en zuurheid. Ten slotte zullen die met een volle branding de kracht van de koffieboon uitstralen dankzij de volledige karamelisatie.

Criterium 4: Proeven

Een koffieverslaafde kan de waarde van een koffieboon bepalen door al zijn zintuigen te gebruiken. Net als bij wijn onthult het proeven van koffie veel over de aard ervan en zou elk detail voldoende zijn om de kwaliteit in te schatten. In het kopje wekt de textuur van de koffie die u gaat drinken al de visuele prikkeling op. Het aroma kan in duizend en één variaties voorkomen, die elk de weg van de koffieboon volgen voordat hij uw warme drank bereikt. Hetzelfde geldt voor de smaak: uw gehemelte verwacht zowel lichtheid als kracht. In feite is elke koffieboon uniek: om een koffieboon van goede kwaliteit te herkennen, moet hij alle zintuigen van de proever bevredigen.

Criterium 5: De verpakking

Ook de kwaliteit van de verpakking van de koffieboon speelt een belangrijke rol bij de bewaring ervan. In feite, na het roosteren tot het kopje, is het nog steeds een heel mechanisme. In het algemeen kan de smaak van de koffieboon na ongeveer 20 dagen veranderen. Als u merkt dat de verpakking een beetje zacht aanvoelt, is dat een goed teken: het betekent dat de oxidatie van de koffiebonen heeft plaatsgevonden en dat u nog verse bonen in de verpakking hebt.

Of het nu gaat om een zak, een glazen pot of een kartonnen doos, de verpakking van de koffieboon en het ontwerp van het etiket zijn belangrijke elementen om op te vallen en het product te promoten.

Hoe zit het met biologische koffiebonen?

bio koffiebonen
Wat is een biologische koffieboon? Biologische koffiebonen zijn koffiebonen die zijn geteeld zonder gebruik te maken van kunstmest of andere chemicaliën. De boeren gebruiken natuurlijke methoden om de grond te bewerken en de plantages te onderhouden.

Is de smaak van biologische koffiebonen anders? Het is niet de organische eigenschap van de koffieboon die de smaak bepaalt. Een biologische koffieboon kan een sterkere smaak hebben in vergelijking met een traditionele koffie, terwijl een melange van biologische koffiebonen minder overtuigend kan zijn dan een koffieboon van zuivere oorsprong. Iedereen heeft zijn eigen manier om van koffiebonen te genieten, ongeacht de variëteit, ongeacht de herkomst en ongeacht de gebruikte teeltmethoden.

Wat is het voordeel ten opzichte van traditionele koffiebonen? Het is duidelijk dat biologische koffiebonen het lichaam beter beschermen tegen chemische stoffen. Vanuit voedingsoogpunt is er niet veel verschil: het bevat bijna evenveel voedingsstoffen als traditionele koffiebonen. De ethiek van biologische koffie wordt echter volledig gerespecteerd: als u biologische koffiebonen consumeert, draagt u bij aan de bescherming van het milieu.

Biologische koffiebonen betekenen in elk geval eerlijke handel, een productieketen die kleine producenten aanmoedigt hun activiteiten op een positieve manier te ontwikkelen.

De verschillende soorten koffiebonen

In het algemeen zijn er twee soorten koffiebonen die worden gekenmerkt door de originaliteit van hun aroma’s.

Zuivere oorsprong koffiebonen

Zuivere oorsprong koffiebonen
Zoals de naam al aangeeft, is de koffieboon die bekend staat als “van zuivere oorsprong” een product dat afkomstig is uit één enkel geografisch gebied. Het versterkt dus de eigenschappen van het land waar het vandaan komt. Koffiebonen van zuivere oorsprong worden niet gemengd met andere soorten koffie: hun smaak is hoofdzakelijk kenmerkend voor hun oorsprong, maar kan variëren naargelang van de oogst. Koffiebonen van zuivere oorsprong weerspiegelen de omstandigheden van het land waar ze vandaan komen: aard van de bodem, intensiteit van de zon, betrokkenheid van de manoeuvre, mate van regenval, enz. Het zijn immers deze factoren die de koffieboon zijn authenticiteit verlenen.

Voordelen: Koffiebonen van zuivere oorsprong hebben een unieke en onveranderlijke smaak. Hij onderscheidt zich door originele aroma’s en een zekere kracht, kwaliteiten die door veel grote koffiedrinkers worden gewaardeerd.

Nadelen: Koffiebonen van zuivere oorsprong zijn geen slimme keuze voor wie de voorkeur geeft aan een sterke sensatie. Inderdaad, de verrassing zal er niet meer zijn. Om het gehemelte tevreden te stellen, wint de melange het nog steeds.

Voor wie is het? Dit type koffie is interessant voor mensen die trouw blijven aan één smaak: deze mensen zullen het gevoel hebben dat zij geen koffie drinken als zij niet de smaak ervaren waaraan zij gewend zijn.

Gemixte koffiebonen

Gemixte koffiebonen
Dit type wordt gekenmerkt door een mengsel van verschillende soorten koffiebonen, van verschillende oorsprong, om een even voortreffelijke smaak te verkrijgen. Dit fabricageconcept bestaat erin de smaken te mengen om de consument een totaal unieke smaak te bieden. Het doel van deze operatie is om diepe L-liefhebbers te imponeren met een ongekende smaakreis. Bij het mengen moeten de fabrikanten de geheime regel in acht nemen: zorg ervoor dat de gemelangeerde koffieboon beter is dan elke afzonderlijke koffieboon.

Voordelen: Het mengsel is uitsluitend rijk aan smaak. Het heeft een beter evenwicht omdat het verschillende soorten koffiebonen tegelijk combineert. Dit geeft een brede waaier van smaken en de appreciatie kan variëren van de ene melange tot de andere.

Nadelen: Soms is de verrassing van de ontdekking niet altijd aangenaam. De verhouding tussen de verschillende koffiesoorten kennen is absoluut noodzakelijk voor de bereiding van de melange.

Voor wie is het? Gemixte koffiebonen zijn gericht op een bredere doelgroep. Voor kenners is het echter altijd een goed idee om verschillende koffiesmaken uit te proberen. Mengen verrijkt de smaakervaring van hen die het aandurven.

Arabica koffiebonen of Robusta koffiebonen?

Koffiebonen worden ook onderverdeeld in twee hoofdvariëteiten die verschillen naar gelang van het land van oorsprong en de teeltomstandigheden: Arabica-bonen en Robusta-bonen.

Arabica koffiebonen

Arabica-koffiebonen komen oorspronkelijk uit Ethiopië en zijn de meest voorkomende soort. Arabica-plantages rijpen in een mild klimaat, op een hoge en vruchtbare bodem (bergen of vulkanen) en bij een gemiddelde vochtigheidsgraad. Het resultaat is een licht bittere soort met een vrij fruitige smaak en een laag cafeïnegehalte. Arabica-bonen worden nu geteeld in vele andere landen over de hele wereld waar de omstandigheden vergelijkbaar zijn met die in het land van oorsprong.

Robusta koffiebonen

Robusta-koffiebonen ontlenen hun naam aan hun kracht en bijzonder kruidige noten, maar ook aan de winterhardheid van de boom. Robusta-koffiebonenplantages zijn namelijk in staat zich aan te passen aan vrij extreme klimaatomstandigheden en aan insecten. Robusta-bonen hebben een sterker aroma en een veel hoger cafeïnegehalte. Meestal wordt deze variëteit gebruikt om een authentieke koffiebonenmelange te verkrijgen.

Conclusie

Arabica of Robusta koffiebonen? De keuze wordt uitsluitend gemaakt op basis van de individuele smaak. Maar aangezien Arabica de meest voorkomende variëteit op de markt is, wordt zij waarschijnlijk ook het meest gebruikt. Liefhebbers van sterke koffie zullen Robusta lekker vinden.

5 goede redenen om koffiebonen te kopen

koffiebonen kopen
Betere opslag

Een van de belangrijkste voordelen van koffiebonen is dat ze gemakkelijk te bewaren zijn, en beter nog, het aroma en de smaak optimaliseren. In dit opzicht is bonenkoffie beter dan gemalen koffie, die sneller uitdroogt wanneer zij aan de lucht wordt blootgesteld. Terwijl bonenkoffie na vijf weken nog zijn smaak behoudt, moet gemalen koffie uiterlijk een week na opening worden geconsumeerd.

Behouden smaak

De boontextuur heeft juist die rijke smaakeigenschap die niet gemakkelijk verandert. Dat komt omdat koffiebonen de aroma’s en oliën van het brandproces bevatten die hun smaak bepalen. Bij ontbinding, d.w.z. in de vorm van gemalen koffie, gaat deze specificiteit onvermijdelijk achteruit en verliest de koffie zijn authenticiteit.

Gemak van voorbereiding

Als u koffiebonen koopt, bent u vrij om de bereiding te kiezen die bij u past om de rijkdom ervan te waarderen. Het is inderdaad gemakkelijker om koffiebonen te integreren in moderne apparaten om een goed, geurig kopje met een heerlijke smaak te verkrijgen.

Een natuurlijke waardering

Gewoon voor de lol. Koffiebonen zijn eigenlijk beter als je alleen al naar de textuur kijkt. Wanneer u gemalen koffie voor u hebt staan, vraagt u zich misschien nog af of de smaak al dan niet aan uw verwachtingen beantwoordt. Maar met koffiebonen bent u zeker van de versheid en de rijkdom van natuurlijke koffie.

Betere milieuprestaties

Koffiebonen hoeven niet verpakt te worden, maar dit heeft geen invloed op hun textuur. En zelfs als het verpakt is, verspilt het niet zoveel materiaal als capsules en pods. Koffiebonen zitten namelijk vaak in een papieren zakje of een glazen pot, niet in plastic.

De verschillende merken van koffiebonen

Naar onze mening zijn de beste merken koffiebonen in 2022 :

Lavazza

Dit Italiaanse merk resoneert met alle diepe L liefhebbers. In feite is het ’s werelds grootste merk voor de productie van koffie. Met meer dan een eeuw ervaring heeft Lavazza het vak beheerst en zich aangepast aan culinaire en culturele innovaties om zijn waardevolle reputatie te behouden.

L’Or

L’Or is gespecialiseerd in de vervaardiging van koffiebonen en heeft een bijna onberispelijke staat van dienst op het gebied van de promotie van koffie en koffievarianten. Dit merk, dat pas 30 jaar oud is, is met internationale prijzen naar de top gestegen. De producten spreken ook vandaag nog koffieverslaafden aan.

Café Royal

Dit Zwitserse merk wordt stilaan een uitstekende referentie en tegelijk een belangrijk alternatief voor Nespresso. De producten zijn innovatief en krachtig en weerspiegelen de deskundigheid van de branders en producenten. Het merk hecht ook veel belang aan de kwaliteit/prijsverhouding.

Illy

De in Italië geboren Illy begon onderaan de ladder en won snel de harten van koffiedrinkers door zijn verschillende gamma’s. Het valt vooral op door het gebruik van 100% Arabica-koffie in zijn combinaties.

Starbucks

Het Amerikaanse merk heeft een tamelijk lange weg afgelegd voordat het bij de koffieproductie aankwam. Zij geeft de voorkeur aan moderne maar verantwoorde methoden om de duurzame productie van kwaliteitskoffie te garanderen.

Hoeveel kost een koffieboon?

Onderstaand diagram zal u helpen om een idee te krijgen van de typische prijzen voor elke prijsklasse (instapniveau, middenklasse en topklasse).

Duurder betekent echter niet noodzakelijkerwijs beter.

Wij raden u daarom aan altijd onze ranglijst te raadplegen alvorens te beslissen, in plaats van blindelings af te gaan op de prijsklassen.

  • Instapniveau: € 10 tot € 20
  • Middenklasse: € 20 tot € 50
  • Top of the range: + meer dan €50

Tips

De juiste machine.

Thuis koffie zetten is mogelijk. En het is zelfs de trend, want alleen u kunt de intensiteit vinden die bij uw smaak past. Voor een betere bewaring van uw koffiebonen kiest u een ondoorzichtig bonenreservoir voor uw koffiezetapparaat. Zo kunt u ook bijhouden wanneer u opnieuw moet bevoorraden.

Effectieve ontgeurder.

Een goede handvol koffiebonen om te malen zal een uitstekende ontgeurder maken. Verzamel de gemalen koffie en doe ze in een kopje of een ander open bakje. Door dit natuurlijke product in uw koelkast op te nemen, worden de kwalijke geurtjes op natuurlijke wijze door de koffie geabsorbeerd. Dit zal helpen om uw koelkast vers te houden.

Meststof voor planten.

Door koffiedik te verzamelen, verkrijgt u ook een rijke meststof voor uw bloembedden. Omdat koffiedik zuur is, is het perfect om uw balkonbloemen zoals rozen, camelia’s of hortensia’s te voeden. Het zal zelfs de komst van mieren en andere insecten in de omgeving voorkomen.

Tegen vocht.

Een ander praktisch voordeel van koffiebonen is hun vermogen om vocht op te nemen. U kunt twee of drie koffiebonen in uw zoutvaatje of suikerpotje doen om te voorkomen dat er klontjes ontstaan die het gebruik van deze accessoires hinderen.

Een klein gourmet recept.

En waarom zou je jezelf niet trakteren door van koffiebonen een kauwtraktatie te maken? Als je op zoek bent naar een andere manier om van koffiebonen te genieten, is dit er een die je dag zal opvrolijken. Smelt de chocolade in een dubbele ketel en roer er snel de koffiebonen door. Zodra de bonen goed bedekt zijn met chocolade, schep je ze met een lepel op en laat je ze afkoelen. U kunt dan uw koffiebonen inpakken en overal mee naartoe nemen.

Faq

Hoe bewaar ik koffiebonen nadat de verpakking is geopend?
Als uw koffiebonen in een papieren of plastic verpakking zitten, maakt u vaak de grote fout ze af te sluiten met een paperclip of wasknijper. Daardoor komt zelfs een kleine hoeveelheid lucht nog binnen. Dit zou voldoende zijn om de oxidatie van de koffieboon te versnellen en hij zal zijn aroma verliezen. Koffiebonen moeten worden bewaard in een luchtdichte verpakking.

Hoe zit het met het bewaren in de koelkast of vriezer?
Koffiebonen zouden moeite hebben hun aromatische en smaakken authenticiteit te behouden indien zij aan extreme temperaturen en vochtigheid worden blootgesteld. Theoretisch is het altijd beter om het op kamertemperatuur te bewaren. Als u het echter enkele maanden moet bewaren, kan de diepvries een oplossing zijn. In dit geval, zorg ervoor dat je het goed afsluit. Na opslag vindt u natuurlijk niet meer de oorspronkelijke aromatische frisheid van de koffieboon.

Hoe pas ik de hoeveelheid koffiebonen aan mijn behoeften aan?
U moet uw aankopen van koffiebonen afstemmen op hoe vaak u ze gebruikt. De vuistregel is om niet veel koffiebonen te kopen als u ze niet vaak gebruikt. Een pak van 250 g is genoeg voor ongeveer 30 koppen koffie. Op basis hiervan kunt u schatten hoeveel u nodig hebt en tegelijkertijd de verpakking regelen.

Welke machine moet ik gebruiken om koffiebonen te maken?
Om een heerlijk kopje koffie te krijgen, zijn er vele manieren om koffiebonen te verwerken. Allereerst moet uw machine een molen hebben die de koffiebonen reduceert tot een oplosbaar poeder. Alle finesses van koffiebonen hangen ook af van de mogelijkheden van de machine: u kunt espresso krijgen, of lange koffie, of cappuccino. Er is voor elk wat wils, als je maar de juiste machine kiest.

Plaats een reactie