Koffiebonen kopen? Overzicht van alle koffiebonen


 

Ideaal om een wereld van smaken te ontdekken, opent de zoektocht naar de beste koffie de verkenning van meer dan 70 landen met typische terroirs en plantages. Het is moeilijk voor mij om dit artikel te benaderen zonder de boeken van James Hoffmann en Anette Moldvaer te vermelden.
De eerste, De wereldatlas van koffie, geschreven door een kampioen barista en koffie-expert, geeft een overzicht van de koffievariëteiten, de invloed van het terroir, de wijze van oogsten en verwerken, de gebruikte brandmethoden, tot en met de manier waarop de bonen worden gebrouwen. Kortom, een schat aan informatie 🙂
Het tweede deel, Coffee Obsession, biedt een reis door koffieproducerende landen over de hele wereld en presenteert de verschillende stijlen en technieken voor het maken van het perfecte kopje koffie.

Er zijn goede koffies, zoals er goede wijnen zijn. Wanneer je een glas wijn drinkt, observeer je het, ruik je het en proef je het. Hetzelfde geldt voor een kop koffie.
Koffie is, net als wijn, een plaatselijk product. De kwaliteit ervan hangt af van de omstandigheden waarin hij wordt verbouwd: de rijkdom van de bodem, het klimaat…
We kunnen de diversiteit van de wijnsoorten ook vergelijken met die van de koffiesoorten (Bourbon, Typica, Caturra…). Net als wijn kan koffie worden geproefd en geanalyseerd. Het SCAA heeft ook een smaakwiel ontwikkeld om de aroma’s in een kopje koffie te kwalificeren.

De essentiële voorwaarde voor de koffieteelt is de nabijheid van de evenaar. Dit wordt ook wel de koffiegordel genoemd, een band die Latijns-Amerika, Afrika en Azië bestrijkt tussen de Kreeftskeerkring en de Steenbokskeerkring.

Elk van deze regio’s produceert een unieke koffiesoort met verschillende smaken. De bodem, het klimaat en de variëteit zorgen voor een rijke verscheidenheid aan smaken en aroma’s. Arabica grand cru-koffies groeien over het algemeen op grote hoogten, op vulkanische bodems en in de schaduw. De kersen zullen dus langzamer rijpen en de bessen zullen dichter en zwaarder zijn. Hieraan kan worden toegevoegd dat de beste druivenrassen over het algemeen oude rassen zijn, met een lage opbrengst.

In dit artikel zullen we enkele van de landen in deze koffiegordel verkennen. We gaan enkele beroemde terroirs belichten, druivenrassen die bekend staan om hun smaak. Tot slot zullen we zien dat de manier waarop de koffie wordt bereid een grote rol speelt in het eindresultaat, de methode die de voorkeur verdient.

Regio’s in de koffiegordel

Afrika, bakermat van de koffiecultuur, biedt enkele van de beste gourmetkoffiesoorten ter wereld. Ondanks gecompliceerde politieke, economische en sociale situaties bieden Afrikaanse landen betoverende en smakelijke koffies. Ze ontwikkelen bloemige aroma’s met bessen- en citroensmaken.
In de Aziatische zone arriveerde de koffie aan het eind van de 17e eeuw in India en vervolgens op het eiland Java.
Hier zal het begin worden gekenmerkt door ziekten en de omschakeling van vele telers naar de teelt van thee of naar Robusta, die beter bestand is tegen ziekten. Robusta (Coffea canephora) is sterker dan Arabica (Coffea arabica) en is over het algemeen bedoeld om te worden gemengd, om meer body te geven. Vandaag onderscheidt de
Arabica-koffie uit Azië en Oceanië zich door haar intensiteit en robuustheid. Rijk en met een vrij lage zuurgraad, bieden ze over het algemeen rustieke en aardse smaken.

Op het Amerikaanse continent werd koffie geïntroduceerd om aan de Europese vraag te voldoen, met name in Brazilië en Colombia. De koffie die daar wordt verbouwd, wordt geassocieerd met het slavernijverleden en biedt een warme koffie met aroma’s van hazelnoot en cacao. Zoet, met een uitgesproken zuurgraad, worden de koffiespecialiteiten van dit continent vaak gekenmerkt door een aangenaam fruitig aroma.

Na de kenmerken van de verschillende regio’s te hebben gezien, zullen we nu de criteria bekijken waarmee rekening moet worden gehouden:

Hoe kies je de beste koffie?

Licht roosteren of foncée ?

Tijdens het roosteren zijn tijd en temperatuur de twee factoren die de smaak beïnvloeden. Zij bepalen de graad van branding, die de bonen hun kleur en aroma zal geven.
Hoe langer de bonen worden gebrand, hoe donkerder ze worden en hoe sterker de koffie.
Het beste brandniveau is het niveau dat het terroir van de boon het best tot uitdrukking
brengt. Als u naar de kleur van de boon kijkt, krijgt u meer informatie over de smaak.
Als u van koffie met een volle smaak houdt, kies dan een donkerder kleur. Als u de voorkeur geeft aan subtielere koffie, kies dan voor een lichte branding. In
feite zal
een lichte of lichte branding de neiging hebben fruitige en bloemige aroma’s met meer zuurheid te onthullen. Een medium branding onthult de complexere aroma’s die gepaard gaan met een lichte zuurgraad. Een diepe of donkere branding opent met een lage zuurgraad, krachtige brandaroma’s en een intense body.
Hoewel dit niet vaak mogelijk is, moet u proberen koffie te kopen met een branddatum erop gedrukt en zo dicht mogelijk bij die datum.

Is biologisch de moeite waard?

De vraag doet zich voor bij tal van voedingsmiddelen, waarvan fruit, zuivelproducten, groenten, koffie, thee en eieren de populairste zijn.
Het heeft weinig met smaak te maken. U zult in dit opzicht geen merkbaar verschil merken.
Het verschil komt van de gebruikte normen. Daarin staat dat granen moeten worden geteeld zonder kunstmest, chemicaliën of bestrijdingsmiddelen. De certificeringscriteria zijn over het algemeen gebaseerd op de normen van de IFOAM (Internationale Federatie van biologische landbouwbewegingen).
De meer rigoureuze en natuurlijke biologische landbouw is sterk afhankelijk van groenbemesting en compostering. Op die manier wordt de “puurheid” van biologische producten en een groter respect voor het milieu gewaarborgd.
Kiezen voor biologische koffie is dus kiezen voor een reeks landbouwpraktijken die het ecologisch evenwicht respecteren.
In Frankrijk zijn het de AB- en Eurofeuille-etiketten die de productiemethode certificeren. De ene is Frans, de andere komt van de Europese instellingen:

Mengsel of enkele oorsprong?

Een enkele herkomst is afkomstig van één land of één boerderij, terwijl een melange de kenmerken van verschillende koffiesoorten combineert om tot een bepaald smaakprofiel te komen. Mengen
belooft een stabiel en consistent smaakprofiel.
De term “origine unique” kenmerkt koffie die afkomstig is van één enkele plaats: een land, een regio, een coöperatie.
Wanneer de koffiespecialiteitensector deze term gebruikt, verwijst hij naar een meer lokaal gebied dan de
supermarktsector.
Er is geen echte hiërarchie tussen een mengsel en een enkele herkomst.

Blends beloven homogeniteit en evenwicht, terwijl unieke origines zorgen voor uitgesproken aromatische noten en meer variatie.

Welke soort?

Speciale koffiesoorten zijn zelden iets anders dan arabica. Robusta wordt over het algemeen vermeden vanwege zijn hardere en meer uitgesproken smaak.

Typica en Bourbon zijn de bron van bijna alle van de meer dan 200 bestaande Arabica-variëteiten. De Typica, oorspronkelijk afkomstig uit Ethiopië, muteerde vervolgens op natuurlijke wijze om het leven te schenken aan variëteiten zoals Bourbon, Caturra, Maragogype, Pacas, Pacamara…
Sommige, zoals Bourbon, staan bekend om hun zoete smaak, terwijl andere, zoals Geisha, eerder bekend staan om kenmerken die dicht bij die van thee liggen. Timor Hybrid is een tamelijk winterharde hybride van Arabica en Robusta die een minder aantrekkelijk smaakprofiel heeft. Er zijn vele cultivars uit voortgekomen, vooral Catimors en Sarchimors.
De variëteit Geisha of Gesha komt ook uit Ethiopië, maar is lange tijd onbekend geweest. Een bloemige en fruitige grand cru, zijn smaak wordt gekenmerkt door een lichte body en delicate zuurgraad.
Er zijn evenveel kenmerken te ontdekken als er koffievariëteiten zijn.

Maak er ook een gewoonte van de variëteiten die u het meest hebben aangesproken, te bewaren.

Fair trade koffie?

Velen denken dat de beloften van Fair Trade breder zijn dan ze in werkelijkheid zijn.
Volgens het portaal Economics of Finance and Public Action streeft Fair
Trade naar een evenwicht in de relatie tussen producent en consument in ontwikkelde en ontwikkelingslanden door een billijke beloning voor arbeid te waarborgen.
Het initiatief is erop gericht de ongelijkheden te verminderen, zodat kleine producenten een inkomen kunnen ontvangen dat hun inspanningen beloont. Het doel is de productie van landbouwers uit de derde wereld te kopen tegen een minimale, zogenaamde billijke prijs, die hoger is dan de wereldprijzen. (zie op economie.gouv.fr)

Een van de aspecten die op dit model kunnen worden bekritiseerd, is dat het is ontworpen om alleen met coöperaties van koffieboeren te werken.
Zij kan geen individuele koffieboerderijen
certificeren.
Dit heeft ertoe geleid dat veel spelers in de koffiespecialiteitensector de voorkeur geven aan een directere commerciële aanpak, zonder tussenpersonen, en dat zij de producenten met wie zij samenwerken introduceren.
Als je een brander vindt van wie je de koffie lekker vindt, zou je hem om meer informatie moeten kunnen vragen over de herkomst van zijn koffie 🙂 .

Korrelig of gemalen?

Gemalen koffie is populairder dan koffiebonen.
Een van de voordelen is het gebruiksgemak. Een economische oplossing, geen accessoires of voorbereiding nodig, gewoon de zak openen en in het koffiezetapparaat doen.
Koffiebonen hebben ook hun voordelen. Het is langer houdbaar en het aroma vervliegt minder snel. Hij ondergaat minder bewerkingen van de oogst tot het roosteren. Met
een ideale bewaartijd die twee keer zo lang is als gemalen koffie, begint de koffie pas na 5 weken zijn aroma te verliezen. Direct gemalen voor de bereiding, geeft het dan al zijn aroma’s vrij.
Bovendien kunt u bij koffiebonen kiezen welk soort maling u wilt. Afhankelijk van uw machine kiest u voor een meer of minder fijne maling. Kies
bij een filterkoffiezetapparaat of een Italiaans koffiezetapparaat voor een fijne maling, zodat het maximale oppervlak in contact komt met het water.
Verpakkingen die in supermarkten worden verkocht, bieden dit soort maling aan. Kies
bij een hogedruk espressomachine voor een zeer fijne maling, dat is geschikter. Voor een piston koffiezetapparaat, gebruik een grove maling.
Hoe korter de blootstelling aan heet water, hoe fijner de maling moet zijn.

Top 9 beste koffiebonen

Van oudsher houden Spanjaarden, Italianen en Fransen van sterke, aromatische en volle koffie.
In Duitsland, Noord-Europa en Noord-Amerika wordt de voorkeur gegeven aan
een lichte en aromatische koffie.

Net als met schoonheid, bestaat er niet zoiets als absolute koffiekwaliteit. Het evolueert met de tijd naarmate de verwachtingen veranderen.

In Frankrijk is er een tendens om mildere, meer aromatische koffies met een hoger Arabica-gehalte te consumeren. Daarom hebben wij ervoor gekozen om 100% Arabica-koffie te promoten.
Laten we eens kijken naar enkele van de terroirs die sappige koffiespecialiteiten leveren.

Het Yirgacheffe Complex van Ethiopië

Ethiopië, de bakermat van de koffie, biedt vele grote jaargangen arabica-koffie. De variëteiten zijn eeuwenoud en ontlenen hun naam aan de streek waar ze worden geteeld.

De Sidamo-regio is de meest koffieproducerende regio in Ethiopië. In de Yirgacheffe-streek wordt kwaliteitskoffie geteeld op hoogtes rond 2000 m.

De hoogte van de teelt, de traditionele knowhow, de rijke bodem en het gematigde klimaat geven deze Ethiopische koffie ideale omstandigheden om te groeien en complexe en bloemige aroma’s te bieden. Deze complementeren een fruitige, dichte en zoete smaak.

De volslanke Sigri uit Papoea-Nieuw-Guinea

In de Melanesische archipel beslaat Papoea-Nieuw-Guinea de oostelijke helft van het eiland Nieuw-Guinea. In de
bergen bevindt zich de Sigri plantage, die een van de beste gourmetkoffies ter wereld produceert.
In de buurt van de Wahgi vallei, tussen 1300 en 2100 meter boven zeeniveau, geniet de regio van goede klimatologische omstandigheden, vulkanische bodem, milde temperaturen met overvloedige regenval.
De gebruikte variëteit, Typica, oorspronkelijk ingevoerd uit Jamaica, lijkt op een afstammeling van Blue Mountain.

Wilde koffie, hij behoort tot de categorie van de volle koffiesoorten. Zijn beker is vol en gul. Hij wordt gekenmerkt door aroma’s van rode vruchten. Hij biedt een grote aromatische finesse. Met licht zurige toetsen biedt hij een aangename rondheid in de mond.

Het einde Medellín Supremo van Colombia

Colombia staat bekend om de productie van de beste arabica’s ter wereld en is een van de top drie koffie-exporterende landen. In
2011 wordt het Colombiaans koffiecultuurlandschap UNESCO-werelderfgoed. Het combineert een stabiel klimaat met een rijke vegetatie en bodem.

De vulkanische bodem van de “zona cafetera” geeft de koffie een bijzondere smaak. De verschillende variëteiten van Colombiaanse koffie staan bekend om hun robuustheid, hun vrij uitgesproken smaak en de diversiteit aan aroma’s.
Dankzij een beleid van hoge kwaliteit is Colombia erin geslaagd een koffie voort te brengen die internationaal alom wordt erkend.

Het departement Quindío, gelegen in het centrum van de steden Bogota, Medellín en Cali, produceert ongeveer 10 procent van de Colombiaanse koffie, die wordt beschouwd als een van de beste Rainforest Alliance Certified koffiesoorten.

Aromatisch Kenia AA

Ondanks de recente start van de koffieteelt in Kenia, is Kenia de op één na grootste producent van Afrikaanse arabica, na buurland Ethiopië. De
koffieplantages aldaar profiteren van een tropisch klimaat en voedselrijke bodems met twee regenseizoenen: van begin maart tot mei en van oktober tot november.
Het grootste deel van de Keniaanse productie is afkomstig van kleine plantages van minder dan 4,5 hectare die in coöperaties zijn georganiseerd.

Deze op de hellingen van de Mount Kenya geteelde koffie, die is uitgeroepen tot een van de beste jaargangen ter wereld, biedt een volle, gulle body gecombineerd met fruitige aroma’s.
De AA-klasse komt overeen met de sortering van de bonen vóór het branden. Deze komt overeen met de grootste maat en garandeert een homogene roostering (zie tabel).

De Java Ijen

Indonesië, de op twee na grootste producent van robusta ter wereld, biedt een grote verscheidenheid aan arabica-koffiesoorten.
Elk van de eilanden brengt, door zijn bodem, zijn geteelde variëteiten en zijn reliëf, een unieke koffie voort.

Het Ijen Plateau, ten oosten van het eiland Java, produceert zeer goede koffiespecialiteiten. Deze koffie wordt op vrij grote hoogte verbouwd, rond 1300 meter, en doet het bijzonder goed op deze vulkanische bodem.

Dankzij het microklimaat en de verwerkingsmethode ” Giling Basaj ” kunnen wij u een uitstekende volle koffie met rijke en gastronomische noten aanbieden.
Deze koffie zal u een krachtige, evenwichtige en gulle smaak bieden.

Deze koffie staat bekend om zijn complexe aroma’s en zal u verrassen met zijn gulle body, kenmerkend voor Indonesische koffie, en zijn opmerkelijke lengte in de mond.

De aromatische Tarrazú van Costa Rica

Terwijl Brazilië de grootste producent is in termen van hoeveelheid, is Costa Rica een van de grootste producenten in termen van kwaliteit.
Hoewel het een kleine producent is in Centraal-Amerika, produceert Costa Rica meer kwaliteitskoffie, grote jaargangen dan zijn buren.

Sinds 1989 is de teelt van Robusta verboden om de teelt van Arabica-koffiebonen te bevorderen.
Wat het milieu betreft, hebben de finca’s (plantages) ook hun koolstofvoetafdruk verkleind en gebruiken zij het afval bij de vervaardiging van toeristische voorwerpen.

De koffie van het kanton Tarrazú is een van de grote wijnen van Costa Rica. Hij komt uit een regio die bekend staat om de kwaliteit van zijn koffie. Fruitige en evenwichtige koffie, met tonen van rode citrusvruchten.

De fruitige Kivu van de Democratische Republiek Congo

Ooit welvarend, vertegenwoordigt koffie nu minder dan 1% van het BBP in de DRC.
Het land herstelt zich geleidelijk van een hoge mate van politieke instabiliteit die tot een verslechterende economische situatie heeft geleid.

Het bergachtige reliëf in het oosten van het land, de overvloedige regens en de frisheid die het Kivu-meer met zich meebrengt, verwelkomen een koffieterroir dat bekend staat om zijn gulle profiel en dat door liefhebbers van grote terroirs wordt beschouwd als een “cru unique”.

Net als in Rwanda en Burundi kan gewassen koffie op twee manieren worden bereid: gewassen en volledig gewassen. Bij deze laatste worden de koffiebessen ontpulpt, op de klassieke manier gefermenteerd en vervolgens gewassen en te drogen gelegd op een Afrikaanse bedding. Dit is het proces dat de hoogste kwaliteit biedt.

De rustieke Toraja van Sulawesi

Het Indonesische eiland Sulawesi, het vroegere Sulawesi, biedt ook kwaliteitskoffie.

De hoogte waarop de koffie wordt verbouwd en het klimaat dat vergelijkbaar is met dat van andere populaire Indonesische koffiesoorten, bieden de Sulawesische koffie ideale omstandigheden voor de teelt ervan.
Het profiteert ook van de vulkanische bodem en de bebossing die schaduwteelt mogelijk maakt.

Een groot deel van de koffie op Sulawesi wordt geproduceerd door kleine boerderijen met methoden die wellicht te amateuristisch zijn. Aangezien de regering weinig toezicht heeft op koffie uit Sulawesi, kan de productie sterk variëren.

Hoewel het eiland Sulawesi een van de minst bekende regio’s van Indonesië is, zal de koffie er u wellicht verrassen met zijn unieke smaak en aroma. De lage zuurgraad en de rustieke zoetheid zorgen voor een complex kopje met kruidige noten.

Het Blue Mountain pak uit Jamaica

Jamaica, een kleine producent in Midden-Amerika in het Caribisch gebied, biedt een van de duurste koffies ter wereld.

De koffie draagt de gecontroleerde benaming Blue Mountain, naar de naam van de bergketen die het oostelijke deel van het eiland beslaat.

De streek wordt gekenmerkt door een hoogte van 2100 m, een koel en mistig klimaat, een rijke bodem en frequente regenval. Vijfentachtig procent van het gebied is bebost en biedt schaduw voor de koffieteelt. De hoogte, het bosareaal en het klimaat bieden unieke omstandigheden voor de teelt van deze uitzonderlijke koffie. De koffiebonen profiteren ook van een wolkendek dat de ontwikkeling van de koffiebes vertraagt. Deze langere rijping heeft een gunstige invloed op hun aroma en smaak.
Er zijn enkele nieuwe variëteiten waarmee telers beginnen te experimenteren, maar de Arabica Typica is veruit de meest aangeplante koffieboom.

Blue Mountain koffie wordt verbouwd op kleine boerderijen en is vol en lang in de mond. Deze koffie heeft over het algemeen een lage zuurgraad en geeft u een rijk en heerlijk evenwichtig kopje koffie.

Ter herinnering, vergeet niet de verpakking te controleren, want er zijn geen criteria om een Blue Mountain-melange te kwalificeren. Ze hebben alleen de verplichting om 10% echte Blue Mountain te bevatten.

Om gecertificeerd te worden, moet Jamaica’s Blue Mountain-koffie geteeld worden op een hoogte tussen 550 en 1700 m, waarbij de grotere hoogten nu beschermd zijn. Bovendien kunnen alleen de parochies van St. Andrew, St. Thomas, Portland en St. Mary de certificering en het logo verkrijgen:

We hadden ook andere regio’s kunnen behandelen, zoals de Piëmont in Peru, Huehuetenango in Guatemala of Mount Elgon in Oeganda… 🙂 Om meer speciale koffieterroirs te ontdekken, kunt u een kijkje nemen in de artikelen die zijn gewijd aan de grote wijnen van Amerika, Afrika, Azië en Oceanië.

Hoe maak je de beste koffie?

De manier waarop koffie wordt bereid heeft veel te maken met hoe hij eruit ziet, misschien nog wel meer dan de variëteit of herkomst.
U kunt kiezen voor een echte espressomachine die goede koffie zal produceren voor elke espressoliefhebber, maar die is echt duur. Bovendien
verbruikt het veel energie voor een kleine hoeveelheid koffie. We gaan het daarom weggooien.

Een recent pod- of capsule-apparaat geeft meestal een correct resultaat, maar is toch duur in aanschaf. Bovendien worden de capsules en peulen snel erg duur en de logica van het oververpakken maakt het niet erg ecologisch. Weliswaar zijn er goedkopere, recycleerbare en biologisch afbreekbare peulen
verkrijgbaar, maar het probleem blijft dat de verpakking een beetje te groot is en de prijs hoog.

Een elektrische filtermachine produceert koffie die over het algemeen als van mindere kwaliteit wordt beschouwd. Anderzijds is de kostprijs per kopje echt voordelig. Afgezien van de kwaliteit van het resultaat, kan het de afhankelijkheid van elektriciteit en de kwestie van de verpakking worden verweten.

Omgekeerd is voor oploskoffie niet noodzakelijk elektriciteit nodig. Een praktische oplossing, die weinig materiaal vereist en weinig afval produceert. Vrij duur in aankoop, de smaak mist subtiliteit.
Kortom, het is niet de beste oplossing.

Dus, hoe gaat faire ?
Ten eerste, niets beters dan te beginnen met een koffieboon. Alles wat u nodig hebt is een slijpmachine die gemakkelijk online te vinden is en een langere levensduur heeft dan een machine met elektronica. Zo kunt u uw koffiebonen online of bij een brander kiezen.

Een van de voordelen van koffiebonen is dat het een onbewerkte koffie is. Dit resulteert in minder industriële processen en minder afval, vooral als u het in bulk afneemt. Dan is het een genot om het zelf te malen, wanneer het zijn aroma’s prijsgeeft.
Ten slotte is het goedkoop: in bulk kunt u koffie van goede kwaliteit vinden tegen echt aantrekkelijke prijzen.

Om ervan te genieten, kunt u kiezen voor een goed oud Italiaans koffiezetapparaat van roestvrij staal of een plunjerkoffiezetapparaat.

Na het vullen met water kunt u de eerder gemalen koffie naar eigen smaak doseren. In een Italiaans koffiezetapparaat stijgt het water op, absorbeert de koffie en verspreidt zich in de bovenverdieping. Een van de grote voordelen van deze techniek is dat ze de smaak van de koffie niet verstoort.
Voor ons is
dit echt de beste manier om koffie te maken, in termen van smaak, prijs en ecologische impact.

Nadien kunt u, als de aankoopprijs geen probleem is, overschakelen op een semi-professionele manuele machine voor een meer volledige extractie.

 

 

 

Recent Posts