Koffie op het werk: wat doet het met je?

De koffiepauze blijft een instituut in Nederlandse bedrijven. De koffiemachine is een deel van de muren, dat is een feit! “Kom, laten we koffie drinken” betekent eigenlijk “Kom, laten we praten”. Ik moet je iets vertellen. »

“Het is 8 uur ’s morgens op maandag, en als klap op de vuurpijl, wordt er de hele dag regen voorspeld. Het is moeilijk om weer aan het werk te gaan na een feestelijk weekend met vrienden. Je droomt van een lekkere warme kop koffie om je te troosten en je collega’s te vertellen over je ongelooflijke weekend om dit zoete moment nog een paar minuten te rekken. »
Ben je bekend met deze situatie? Het is de situatie van miljoenen werknemers over de hele wereld die veel plezier beleven aan het delen van een kop koffie met collega’s. Een gezellig moment om een dag te beginnen onder de beste hospices…
Moeten deze momenten worden aangemoedigd door het aanbieden van gratis koffie op het werk of, integendeel, door het beperken van wat sommigen zouden kunnen beschouwen als een nutteloze investering?

Koffie, een essentiële troef voor het welzijn van ondernemingen

In de jaren 80, werd het de “sigaretten pauze” genoemd. Het was een ontspannend moment waarop je elkaar ontmoette bij de koffieautomaat om een paar minuten te kletsen onder het genot van een vies “soksapje” met een sigaret in de hand.
Natuurlijk, de jaren 2000 hebben een einde gemaakt aan sigaretten en dat is geen slechte zaak! Maar de koffiepauze blijft een instituut in Franse bedrijven. De koffiemachine is een deel van de muren, dat is een feit!
“Kom, laten we koffie drinken” betekent eigenlijk “Kom, laten we praten”. Ik moet je iets vertellen. “En in de privésfeer, is het hetzelfde verhaal!
In Zweden wordt fika 2 of 3 keer per dag genomen. Het is vooral een moment van ontspanning en gezelligheid dat de werknemers met elkaar moeten delen. En Zweden staan bekend als de minst gestresste werknemers ter wereld!
Maar dat is nog niet alles! Koffie drinken met collega’s is ook een goed moment om nieuwe gezichten te ontmoeten en vooral voor jonge aanwervingen om zich voor te stellen en in de rest van het team te integreren. In het
tijdperk van het “alle-schermen” is het goed zich opnieuw te concentreren op de menselijke relaties, deze essentiële en kostbare
waarde, de drijvende kracht van de activiteit van uw onderneming.
Het onschuldige “petit café”, een pijler van het welzijn in een onderneming, is meer dan een troost tijdens een zware werkdag. Het helpt te voldoen aan de essentiële behoeften van de mens, zoals aangetoond door Abraham Maslow in zijn beroemde behoeftepiramide.

Een kopje koffie drinken in interactie met anderen versterkt iemands gevoel bij het bedrijf te horen, doordat op professionele wijze wordt voldaan aan iemands behoefte om erbij te horen. Inderdaad, deel uitmaken van een groep, sociaal bestaan en de aandacht van anderen krijgen, maken deel uit van deze essentiële behoefte. Net als in bistro’s blijft de koffiemachine een mooie en doeltreffende hefboom voor motivatie op het werk.
Koffie heeft dus krachtige deugden die het welzijn van elk van uw werknemers ten goede komen. En behalve het socialiserende effect, biedt de samenstelling verbazingwekkende gezondheidsvoordelen…

Koffie, uw gezondheids bondgenoot

Koffie draagt ook om een andere reden bij tot het welzijn van een onderneming. Koffie is na water de meest geconsumeerde drank ter wereld en houdt uw werknemers wakker!
“Amerikaanse werknemers drinken koffie vooral om attent te zijn; Franse werknemers waarderen de smaak en de ervaring. “zegt Business Insider magazine. Er is een groot verschil in cultuur, waar koffie echt zijn rol als energiebooster speelt. Met mate
geconsumeerd, heeft het vele voordelen voor het lichaam.

Een energiebooster

Cafeïne is een onmiskenbare bron van energie. Het actieve bestanddeel versterkt de adenosinereceptoren, die verantwoordelijk zijn voor slaap en slaperigheid. Daarom wordt het ’s morgens zo gewaardeerd als je wakker wordt.
Koffie vermindert de effecten van vermoeidheid en helpt om langer, onafgebroken en productief te werken of te studeren.
Studies hebben aangetoond dat cafeïne ook gunstige effecten heeft op sportprestaties.

Een stimulator van intellectuele functies

Koffie speelt een belangrijke rol in de hersenfunctie doordat het sommige capaciteiten van de hersenen verhoogt
:
reactietijd
waakzaamheid
attentie
logisch denken
besluitnauwkeurigheid
probleemoplossende vaardigheden…

Een bron van antioxidanten

Naast de voordelen van antioxidanten voor de huid en de werking van het lichaam, heeft koffie een positief effect op het moreel door het verminderen van stress en negatieve emoties. Sommige studies hebben ook aangetoond dat de polyfenolen in koffie het risico op hart- en vaatziekten verminderen als het met mate wordt geconsumeerd.

Een geneesmiddel voor ziekten

Koffieconsumptie zou ook het risico op colorectale kanker, borstkanker, maagkanker en de ziekte van Parkinson verminderen.
In combinatie met cafeïne werken fenolzuren ook tegen leverziekten zoals cirrose. Van
cafeïne wordt gezegd dat het een beschermend schild is tegen galstenen en jicht.
Koffie heeft dus vele voordelen voor lichaam en geest, waardoor het welzijn door gezondheid wordt geoptimaliseerd.

Gratis koffie, betaalde koffie? Welke optie moet ik kiezen?


Hoeveel kost de gratis koffie op kantoor?

Het aanbieden van koffie aan uw werknemers vertegenwoordigt een minimale investering in het totale budget van elk bedrijf, ongeacht de grootte ervan. Volgens
berekeningen op basis van een consumptie van 2 koffie per persoon per dag, zouden de kosten voor een bedrijf met 10 werknemers ongeveer :
120€/maand voor een capsule koffiezetapparaat
60€/maand voor een koffiebonen machine.

De beslissing om koffie aan te bieden aan uw werknemers is dan ook meer een kwestie van bedrijfsstrategie dan van de werkelijke kosten van de dagelijkse bedrijfsvoering.

Voordelen van gratis koffie

De voordelen van gratis koffie in bedrijven zijn talrijk:

Het aanbieden van gratis koffie op kantoor is een vorm van vriendelijkheid jegens je werknemers door te laten zien dat je openstaat voor uitwisselingen tussen werknemers.

De banden tussen uw werknemers helpen aanhalen is meer dan nodig om een groepsfusie tot stand te brengen, om als team en individueel de waarden van uw onderneming uit te dragen en te delen.

Gratis koffie versterkt het zelfvertrouwen van de werknemer en het beeld van vertrouwen dat het bedrijf in hem heeft. Hij heeft dan toegang tot dezelfde privileges als de baas zelf. De gratis koffie versterkt hun verbondenheid met het bedrijf en hun trots om er deel van uit te maken. Het concept wordt dan opgevat als een voordeel in natura en een zorg voor zijn welzijn in de onderneming. Het is een geweldige manier om een verschil te maken voor een toekomstige rekruut!

Een gelukkige werknemer is een loyale werknemer! Meet de kosten van uw omzet en het opleidingsbudget voor nieuwe werknemers en vergelijk die met het budget dat u zou uittrekken voor gratis koffie. Zie je een verschil?
U biedt toch ook koffie aan gasten die bij u komen eten? Dus waarom zou het in uw bedrijf anders zijn?

Is bedrijfswelzijn uw prioriteit? Heeft u advies nodig over hoe u gratis eten of gratis koffie kunt aanbieden in uw bedrijf?
Neem contact met ons op!

 

 

 

Plaats een reactie