Jura E8 Koffiezetapparaat met molen review : een lawine van mogelijkheden

Met zijn E-lijn heeft Jura geen geringe ambities. De Zwitserse fabrikant heeft zijn extractieproces, dat nu “gepulseerd” is, volledig herzien en “geperfectioneerd”. De Jura E8 is bedoeld om “het koffiegenot in alle opzichten te revolutioneren”. Eens kijken of de resultaten aan de beloften voldoen.
Jura Impressa E8 - Volautomaat Espressomachine

Bekijk de dagprijs

Gebruiksgemak

De Jura E8 is een grote baby van 9,8 kg met reusachtige afmetingen. Het is duidelijk dat hij het moeilijk zal hebben om in de kleinste keuken op de troon te zitten. Stadsbewoners die ruimte nodig hebben, zullen zich ongetwijfeld moeten wenden tot een compacter model als de Jura A1.

Zoals vaak het geval is bij Jura, zijn de afwerkingen van hoge kwaliteit, hoewel deze E8 alleen verkrijgbaar is in mat (zwart) en glanzend (spiegeleffect) kunststof. Voor deze prijs hadden we graag een meer hoogwaardige coating gezien, zoals roestvrij staal, maar het zij zo!

De watertank, die zeer prominent aanwezig is, is naar de linkerzijde van de machine verplaatst. Hij heeft een vrij grote capaciteit van 1,9 l, zodat de gebruiker hem niet te vaak met water hoeft bij te vullen. Hij is gemakkelijk bereikbaar door de kap op te tillen en de bijbehorende hendel vast te nemen. De aanwezigheid van een waterfilter zal zelfs de meest veeleisende mensen verblijden en geruststellen over de kwaliteit van de koffie. Bij deze Jura wordt het filter automatisch door de machine gedetecteerd dankzij een RFID-chip. Op die manier hoeft de gebruiker de aanwezigheid van het filter niet manueel te melden, wat zeldzaam genoeg is om te benadrukken. Bovendien maakt deze technologie het mogelijk de ontkalkingscycli automatisch en op efficiënte wijze te optimaliseren. Het goede nieuws is dat dit “intelligente” filter wordt verkocht voor dezelfde prijs als een conventioneel filter (ongeveer 15 euro per eenheid).

Het voorpaneel is voorzien van een LCD-scherm (non-touch) met 6 fysieke knoppen. Hiermee kunt u een van de 12 dranken activeren die in de receptencatalogus worden aangeboden (ristretto, espresso, koffie, cappuccino, flat white, enz.). Voor elk van hen is het mogelijk de intensiteit van de koffie in te stellen volgens 6 niveaus. Het display toont vervolgens de bereidingscyclus.

Maar voor ons is het aan de instellingen dat we ons geluk vinden; die stellen ons in staat de bereidingen te personaliseren: hoeveelheid water in een kopje (van 25 ml tot 80 ml voor een ristretto, van 45 ml tot 80 ml voor een espresso of van 60 ml tot 240 ml voor een long coffee, enz.) De intensiteit van de koffie voor elke bereiding kan ook door de gebruiker op 8 niveaus worden ingesteld.

Met de instellingen kunt u ook twee temperatuurniveaus instellen voor elk van de beschikbare dranken: normaal of hoog. Uit nieuwsgierigheid wilden wij de temperaturen registreren om de significante verschillen tussen de twee niveaus te kunnen beoordelen. Om dit te doen, steken we een dompelsonde in de tuit. Bij deze Jura E8 is de temperatuur van het water aan de uitloop van het mondstuk 80°C in de normale stand – met een piek bij 82°C – en 84°C in de hoge stand – met een piek bij 86°C. Deze gegevens komen nauwelijks overeen met wat we van een dergelijke machine mogen verwachten, aangezien we weten dat de extractie temperatuur een directe invloed heeft op de smaak van de koffie. De extractietemperatuur moet namelijk tussen 86°C en 96°C liggen voor een kopje bij 65°C.

Ten slotte kunt u met de instellingen ook ontkalken, de sproeiers reinigen, de waterhardheid instellen, enz. Het display maakt het dus veel gemakkelijker om met het toestel in het algemeen om te gaan. Het display toont de afzonderlijke onderhoudsstappen: “Graantank vullen”, “Watertank vullen”, “Afvalcontainer legen”, enz. Het display toont ook de huidige onderhoudsstatus.

De uitloop heeft echter twee tuitjes voor het schenken van twee kopjes koffie tegelijk. Hij kan handmatig worden aangepast aan elk type beker. Het is ook aangepast met een led om beter te kunnen zien wat er in de beker gebeurt.

Tenslotte nog iets over het bonenreservoir, dat ook nogal volumineus is, want er kan tot 250 g koffie in. Om de maalfijnheid te veranderen – onthoud dat hoe fijner het poeder, hoe sterker de koffiesmaak – hoeft u alleen maar met het speciale wiel te spelen. Het is mogelijk het wiel in te stellen op 6 niveaus. Er is ook een ruimte voor gemalen koffie naast het wiel, zodat u een decaf kunt bereiden.

Om melkdranken te maken, moet het verbindingspijpje in een melkkannetje (niet bijgeleverd) of zelfs rechtstreeks in de baksteen worden gedompeld en worden aangesloten op het stoompijpje aan de rechterkant. Dit pijpje heeft een gekartelde knop waarmee u melk kunt opschuimen of de melk kunt verwarmen en mengen met een cafeïnehoudend recept. Deze functie is meer dan welkom omdat veel automatische machines met een molen gebruik maken van een pijpaansluiting zonder de melk te verwarmen. Dit is bijvoorbeeld het geval met de Miele CM 5500.

Bekijk de dagprijs

Gemak van onderhoud

Het onderhoud van de machine wordt vergemakkelijkt door de aanwezigheid van het display dat nauwgezet de uit te voeren handelingen aangeeft: legen van de druppel- of drafbak, vullen van de watertank of de graantank, ontkalken van de machine, enz. Telkens wanneer de Jura E8 wordt in- en uitgeschakeld, worden de spuitmonden gespoeld.

Let op: na 180 bereidingen adviseert Jura de machine te reinigen. Deze handeling, evenals het ontkalken, is geautomatiseerd, waarbij de machine de gebruikers stap voor stap begeleidt.

Het probleem ligt echter in de onmogelijkheid om de afzuigkap te verwijderen, waardoor de gebruiker een grondige reiniging zou kunnen uitvoeren. Deze operatie is alleen toegankelijk als men ermee instemt zijn koffiezetapparaat uit te benen, wat niet bepaald aan te bevelen is.

De rest van de elementen (bekerhouders, waterreservoir, afvalbak, enz.) zijn zeer eenvoudig te verwijderen en weer terug te plaatsen. De lekbak is een beetje lang. Daardoor is het moeilijk om het naar de gootsteen te brengen zonder hier en daar te morsen.

Tot slot, hoewel het mogelijk is om elk van de elementen in de vaatwasser te doen, raadt Jura dit niet aan om hun duurzaamheid te garanderen.

Bekijk de dagprijs

Snelheid

Jura koffiezetapparaten hebben de reputatie nogal snel te zijn en deze E8 is geen uitzondering op de regel. Ons protocol houdt rekening met het opstarten van de machine, het voorverwarmen, het spoelen van de spuitmonden en het schenken van de koffie (klassieke espresso van 40 ml). Het duurt 1 min. 15 s om al deze stappen uit te voeren, wat vrij snel is vergeleken met de andere modellen in onze vergelijking. Het duurt 39 seconden langer om de tweede koffie van de ochtend te zetten.

Tot op heden heeft de Jura A1 het snelste model vervangen, het duurt 1 minuut om al deze stappen te voltooien.

Stroomverbruik

De gebruiker heeft de keuze om een uitschakeltijd in te stellen of een tijd waarna de machine automatisch uitschakelt (tussen 15 min en 9 uur). Wij merken echter op dat wanneer het apparaat is ingeschakeld, maar in stand-by staat, het 4,6 W verbruikt. Dit is ruim boven het verbruik van de meeste machines in onze vergelijking. En als dit stroomverbruik naar uw smaak te hoog is, is de aan/uit-knop gemakkelijk bereikbaar, aan de linkerkant.

De Jura E8 heeft 0,050 kWh nodig voor het inschakelen en voorverwarmen, het spoelen van de spuitmonden en het schenken van 3 espresso’s en 3 longcoffees. Dat is ongeveer 11 cent op de maandelijkse elektriciteitsrekening.

Geluid

Hoewel deze machine door haar afmetingen niet discreet kan zijn, heeft zij het voordeel dat zij niet te veel lawaai maakt wanneer zij in werking is. Bij het spoelen van de sproeiers stoot de Jura E8 52 dB(A) uit, terwijl de Melitta Caffeo Solo 66 dB(A) produceert. Het geluid dat door het werk van de versnipperaar wordt voortgebracht, stijgt tot 63 dB(A) wanneer de afzuiging 53 dB(A) bereikt. Zeer gemeten geluidsemissies.

Presentatie

Ondanks zijn positionering die sommigen als elitair zouden kunnen beschouwen, komt de Jura E8 in de catalogus van de Zwitserse fabrikant voor als een machine uit het middensegment. Deze automatische koffiemachine wordt verkocht voor 1.199 euro en is voorzien van talrijke opties zoals “automatische filterdetectie met het intelligente watersysteem”. Jura is er inderdaad trots op dit proces te kunnen presenteren, dat het mogelijk maakt dat de filterpatroon en de machine communiceren via RFID-technologie (radio-identificatie). Nogal een programma! Bovendien is de Jura E8 voorzien van de PEP-technologie (gepulseerd extractieproces), die ontworpen is om een optimale extractietijd te garanderen door heet water onder druk in kleine pulsen in de gemalen koffie te injecteren. De frequentie van deze injecties varieert naar gelang van de hoeveelheid water voor korte koffies (ristretto en espresso).

Conclussie

Deze zeer imposante koffiemachine valt niet alleen op door zijn enorme afmetingen. Bovenal is de Jura E8 uitgerust met talrijke opties voor de personalisatie van dranken, die via het display beschikbaar worden gesteld. Ergonomisch, snel en stil, deze referentie mist niet veel, behalve een (echte) melkkan en, waarom niet, stalen afwerkingen. Het nadeel ervan is vooral dat het onmogelijk is om bij de afzuigkap te komen voor een grondige reiniging.

Samenvatting

Deze zeer imposante koffiemachine valt niet alleen op door zijn enorme afmetingen. Bovenal is de Jura E8 uitgerust met talrijke opties voor de personalisatie van dranken, die via het display beschikbaar worden gesteld. Ergonomisch, snel en stil, er ontbreekt niet veel aan deze referentie, behalve een (echte) melkkan en, waarom niet, stalen afwerkingen. Het nadeel ervan is vooral dat het onmogelijk is om bij de afzuigkap te komen voor een grondige reiniging.

Bekijk de dagprijs

Hoogtepunten

 • Het scherm maakt het gemakkelijk te hanteren.
 • Ergonomisch en functioneel.
 • Personalisering van de drankjes.
 • Koffiezetapparaat vol mogelijkheden.
 • Snel en stil.

Gebreken

 • Congestie.
 • Geen melkkan (maar melkpijp).
 • Geen dubbele bonencontainer.

Technisch gegevensblad / Kenmerken

 • Afmetingen (HxBxD): 34,6 x 28 x 44,6 cm
 • Druk: 15 bar(s)
 • Twee koffie’s tegelijk: Ja
 • Waterreservoir: 1,9 L
 • Type: staalfabriek
 • LCD-scherm: Ja
 • Filterpatroon: Ja
 • Melkkan: Ja
 • Recepten aanpassen: Ja
 • Luik voor gemalen koffie: Ja
 • Twee graanbakken: Nee
 • Inhoud: 280 g

Plaats een reactie