Jura A1 koffiezetapparaat met molen review: klein maar doeltreffend

Jura A1 koffiezetapparaat met molen review: klein maar doeltreffend

De Jura A1 koffiezetautomaat is de opvolger van de Ena Micro 1. Basic en onopgesmukt, deze machine speelt het simpel. Laten we eens zien of hij even goed is als zijn voorganger, althans bij de bekerrust.

In de Jura catalogus valt de A1 op door zijn lage prijs. Hij wordt gelanceerd voor 599 € en lijkt sprekend op de Jura Ena Micro 1 die stilaan uit voorraad verdwijnt. Met deze positionering heeft de A1 veel functies en aanpassingsmogelijkheden achterwege gelaten en zich tevreden gesteld met het essentiële: snel en gemakkelijk koffie zetten.

Jura A1 koffiezetapparaat met molen

Bekijk de dagprijs

Gebruiksgemak

De A1 is ontworpen volgens hetzelfde model als de Jura Ena Micro 1 en is een zeer compacte machine die zelfs in de meest krappe keukens gemakkelijk zijn plaats zal vinden.

In termen van ontwerp, speelt deze Jura de soberheid kaart. Het is bedekt met glanzend zwart plastic en is bijzonder gevoelig voor vingerafdrukken, en is ook erg blij met het fijne stof dat zich vastzet in de kieren in het bovenste gedeelte van het apparaat. Het is bekend dat het esthetisch aantrekkelijker is. Alleen de tuit en het kopjesplateau zijn van gemetalliseerd plastic. De uitloop kan met de hand in hoogte worden versteld om de grootte van het kopje aan te passen, maar er kunnen geen twee kopjes tegelijk worden geschonken.

Het aanraakgevoelige bedieningspaneel gaat volledig op in de machine. De pictogrammen lichten oranje op wanneer de machine is ingeschakeld en operationeel is. Op het dashboard zijn drie formaten koffie verkrijgbaar: ristretto (40 ml), espresso (60 ml) en long coffee (110 ml). U kunt de intensiteit van uw koffie kiezen op twee niveaus: licht of sterk.

Deze Jura heeft geen scherm. Alle informatie wordt dus gegeven door pictogrammen met achtergrondverlichting, maar is gemakkelijk herkenbaar. De “kopjes”-symbolen worden rood wanneer het apparaat geen koffie meer kan zetten (te weinig water, te weinig bonen, enz.), en voor alles wat te maken heeft met het vullen van het waterreservoir of het bonenreservoir, het legen van het reservoir, het ontkalken of het vervangen van de filterpatroon, gaat een bijbehorend controlelampje rood branden om de gebruiker te waarschuwen dat hij een van deze onderhoudswerkzaamheden moet uitvoeren.

Het aanpassen van recepten is niet erg geavanceerd op deze machine. Door de koffieknop kort of lang ingedrukt te houden, is het mogelijk de kopjeslengte in te stellen. De waterhardheid kan ook worden ingesteld met een combinatie van toetsen (zie de gebruiksaanwijzing). Het is echter niet mogelijk om de koffietemperatuur in te stellen, zoals dat bijvoorbeeld bij de Krups Evidence het geval is.

Hoewel de A1 nogal “rudimentair” is voor een automatische machine, beschikt hij wel over een reservoir voor gemalen koffie, wat zeer nuttig is voor het decafeïneren. Er is slechts één bonenreservoir aanwezig, maar het is gelukkig mogelijk de dikte van de maling te bepalen met een speciale knop op het bovenste gedeelte van de machine.

Het reservoir voor één boon kan slechts 125 g koffie bevatten (de helft van de capaciteit van de Krups Evidence), dus de gebruiker zal het regelmatig moeten bijvullen.

Het waterreservoir achteraan de machine heeft hetzelfde probleem: zijn capaciteit van 1,1 liter betekent dat het vaak moet worden bijgevuld. Gelukkig is hij gemakkelijk toegankelijk door middel van een handvat.

Het mondstuk wordt automatisch gespoeld wanneer de machine wordt in- en uitgeschakeld. Telkens wanneer het mondstuk wordt gespoeld, moet erop worden gelet dat een bakje op de kopjessteun wordt geplaatst, zodat de lekbak niet onder water komt te staan.

Gemakkelijk onderhoud

Net als de Ena Micro 1, is de A1 gemakkelijk te onderhouden. De icoontjes op de kap van de machine worden rood als de afvalbak vol is. Het is heel gemakkelijk te verwijderen, maar vereist enige waakzaamheid. Dit komt doordat de randen van de lekbak (waarop hij rust) vrij smal zijn en het hanteren ervan bemoeilijken. Opgemerkt moet worden dat het mondstuk van de A1, net als bij zijn voorganger, helemaal niet druppelt als de koffie op is, wat zeldzaam genoeg is om te worden opgemerkt.

Jura raadt aan zijn machine na 180 brouwsels te reinigen. Wanneer dit nodig is, waarschuwt de machine de gebruiker door middel van een controlelampje.

Het waterreservoir is voorzien van een filterpatroon dat volgens Jura moet worden vervangen nadat er 50 liter water doorheen is gegaan, en het apparaat waarschuwt de gebruiker wanneer het moet worden vervangen.

Grote zwarte stip: het is onmogelijk om bij de extractor te komen zonder de A1 te moeten demonteren. Het zou echt mooi zijn geweest als het mogelijk was geweest om de machine volledig te reinigen zonder te moeten sleutelen of een beroep te moeten doen op een vakman. De Scott Slimissimo bijvoorbeeld, de meest compacte machine in onze vergelijking, biedt een gemakkelijke toegang tot de afzuigkap.

Bekijk de dagprijs

Snelheid

Om de snelheid van onze Jura A1 te meten, timen we de volledige cyclus van het begin tot het einde van de bereiding van een klassieke espresso van 40 ml: het inschakelen van de machine, het voorverwarmen, het spoelen van het mondstuk en het schenken van de koffie.

Door al deze stappen uit te voeren, is de eerste koffie van de ochtend in 1 minuut klaar. Dit maakt de Jura A1 de snelste machine in onze vergelijking. Het duurt nog eens 10 seconden voor een tweede espresso. Al met al, uitstekende resultaten.

Stroomverbruik

Als de A1 na 30 minuten inactiviteit automatisch op stand-by wordt gezet, kan hij door de gebruiker worden geprogrammeerd om na 1 of 2 uur uit te schakelen. In uitgeschakelde toestand verbruikt de machine geen elektriciteit, wat belangrijk is voor een machine die bedoeld is om permanent te worden aangesloten.

Wij registreren het verbruik van de automatische machines vanaf het moment dat zij worden ingeschakeld tot het moment dat zij worden uitgeschakeld na de bereiding van 3 espresso’s en 3 lange koffies (met inbegrip van het voorverwarmen en spoelen van de sproeikoppen). Hiervoor verbruikt de Jura A1 0,048 kWh, wat een maandelijkse kost van 10,2 eurocent oplevert.

Geluid

Zoals de meeste machines van de fabrikant, is de Jura A1 nogal discreet bij het spoelen: we vinden 54 dB (A). Het geluidsniveau van de versnipperaar is 68 dB (A). Dit staat in schril contrast met het geluidsniveau van de Melitta Caffeo Barista T, die tijdens het malen van graan met 73 dB (A) op onze geluidsniveaumeter een decibellenrecord vestigt. Tenslotte, tijdens de extractie, stoot de Jura A1 58 dB (A) uit, wat nog steeds correct is.

Merk op dat al deze metingen vrij dicht bij die van de Jura Ena Micro 1 liggen.

Bekijk de dagprijs

Conclussie

De Jura A1 is ontworpen in dezelfde stijl als de Ena Micro 1 en presenteert zich als zijn waardige erfgename. Hij heeft alle kenmerken die zijn voorganger zo succesvol maakten: discretie, compactheid, gebruiksgemak. Hoewel het niet veel aanpassingsmogelijkheden biedt, is het zeer snel en relatief stil voor een automatisch koffiezetapparaat met molen. Wij betreuren het echter dat de afzuigkap niet toegankelijk is voor verder onderhoud.

Samenvatting

Hoogtepunten

 • Eenvoudige en discrete machine.
 • Heel snel.
 • Gemakkelijk te gebruiken.
 • Relatief rustig.
 • Responsief bedieningspaneel.
 • Spuitkop lekt niet na bereiding.

Gebreken

 • Maar één graanbak.
 • Geen kopjeswarmer.
 • Weinig functionaliteit.
 • Geen toegang tot de afzuigkap.
 • Kleine watertank capaciteit.

Technisch gegevensblad / Kenmerken

 • Afmetingen (HxBxD) 32 x 23 x 45 mm
 • Druk 15 bar(s)
 • Twee koffie’s tegelijk Nee
 • Waterreservoir 1,1 L
 • Type staalfabriek
 • LCD-scherm Nee

Plaats een reactie