Italiaanse koffie: alle soorten (+ recepten)

Welkom bij het blogplezier van Italiaans leren! Als je hier nieuw bent, wil je misschien mijn Italiaanse conversatiegids lezen om gemakkelijk te spreken in alle situaties tijdens je volgende reis (hotel, transport, restaurant, apotheek…). Klik hier om het boek gratis te downloaden!

Italië is niet alleen een land van adembenemende schoonheid. Nee! Het is ook een favoriete bestemming voor liefhebbers van diepe L. Koffie drinken in Italië is een voorrecht, want Italianen maken er geen grapjes over omdat het deel uitmaakt van hun cultuur.

In dit artikel, stel ik voor dat je ziet:

 • Hoe koffie te bestellen.
 • De traditie van de Italiaanse koffiepauze of “la pausa
 • De verschillende smaken en soorten koffie in Italië
 • De beste plaatsen in Italië om koffie te drinken
 • Enkele koffietips voor de perfecte ervaring

Wist je dat?

Italianen hebben de manier uitgevonden waarop de rest van de wereld koffie maakt, bereidt en serveert. Van universeel gebruikte woorden (cappuccino, latte of macchiato) tot de espressomachine (uitgevonden door Angelo Moriondo in Turijn in 1884) tot grote koffiemerken zoals Illy of Lavazza, de Italianen hebben alles over koffie bedacht.

Zo begon ik mijn dagen in Rome op mijn laatste reis: een cappuccino en een gebakje bij de Italiaanse bar wat…

Niet-Italianen proberen de koffie aan te passen of te “verbeteren” zoals dat traditioneel in Italië gebeurt met milkshakes of frappuccino’s. Italianen stellen deze gewijzigde versies niet op prijs omdat zij gehecht zijn aan de traditionele manier van koffiezetten. Vele internationale koffiefranchises hebben getracht zich in Italië te vestigen, maar zonder succes. Zelfs de reus Starbucks kon pas in 2018 zijn eerste winkel in Milaan openen. Italië is het domein van kleine onafhankelijke cafés, gerund door ultra-professionele barista’s.

Sommige etablissementen kunnen er zelfs prat op gaan al sinds de 18e of 19e eeuw te bestaan, zoals het Gambrinus café in Napels (dat ik gelukkig heb kunnen zien).

Wist je dat keizerin Elizabeth van Oostenrijk daar persoonlijk is geweest? Ja, ja, Sissi! De espresso die bij Gambrinus wordt geserveerd is om voor te sterven. Het is de beste koffie die ik ooit in mijn leven heb gehad! En ja Napels heeft mijn voorkeur voor koffie. Zelfs hun kopjes zijn mooi…

Espresso met Gambrinus koffie – Mijn reis naar Napels – April 2019

Hoe bestelt u uw koffie in Italië?

Beschouw je eerste koffiebestelling als een onofficiële inwijdingsceremonie.

Regel nummer één:

Bestel geen grote latte met een dubbele scheut vanille melk en slagroom.

Meestal is één woord genoeg om een bestelling te plaatsen.

Caffé is bijvoorbeeld het woord dat wordt gebruikt voor een korte, sterke espresso. Het woord espresso wordt in Italië zelden gebruikt. Een macchiato is een espresso met een vleugje warme melk. Een americano is een espresso met een beetje heet water om een iets grotere drank te maken. Maar de koning van alle koffies is de cappuccino, een koffie overgoten met melkschuim en bestrooid (of niet) met cacaopoeder.

Regel nummer twee:

Het is dus niet nodig de termen “large” of “venti” te gebruiken. Inderdaad, deze woorden zullen alleen maar verwarring of hilariteit veroorzaken bij de barista die u zal bedienen. De standaard cappuccino is 180 ml en wordt geserveerd in een porseleinen kopje. De vloeistof zal heet zijn maar niet koken. De gebruikte melk is meestal halfvolle melk. Bovendien is cafeïnevrije koffie niet zo gebruikelijk als in de rest van Europa.

Wees ook voorzichtig wanneer u een latte bestelt, want u krijgt niet de drank die u zich voorstelt. In feite betekent het woord latte melk in het Italiaans. Ook als u een caffè latte bestelt, krijgt u een glas warme melk met een paar druppels koffie toegevoegd.

Regel nummer drie:

Bestellen in het Italiaans gaat op de volgende manier. Je kunt gewoon zeggen:

 • Un (naam van de koffie), per favore/cortesia. Het betekent “Un (naam van het café), alstublieft.”
 • We brengen u de genoemde koffie. Je kunt zeggen, “Grazie. Come posso pagare il caffè? “wat betekent: Dank u, hoe kan ik de koffie betalen?
 • Om de rekening te vragen, zeggen ze, “Il conto per favore.” Je zult waarschijnlijk een antwoord krijgen: “Subito Signora/Signore. “wat betekent: ‘Meteen, meneer/mevrouw.
 • De betaalmiddelen zijn: de carta di credita (kredietkaart) en de moneta (munt).

De “pausa”

De verrassende eigenaardigheid van Italiaanse koffie is de afwezigheid van meeneem

Inderdaad, alleen in de cafés op het station of op de luchthaven kunt u een kartonnen beker krijgen om uw koffie mee te nemen. Gehaast of niet, u zult worden uitgenodigd om aan de bar te zitten met de lokale bevolking of aan een kleine zitttafel.

Merk op dat de prijs van koffie drastisch verandert, wie je ook bent:

 • aan de bar: de meest Italiaanse en voordelige plek om koffie te drinken
 • of aan deze kleine individuele tafel: de prijs van de koffie verdubbelt gemakkelijk zitten.

Italianen staan er niet om bekend met koffie in hun handen rond te lopen. Vaak bestaat de “pausa” uit het nemen van een paar happen van een heerlijk gebakje, het slikken van 2 slokken van je espresso, kletsen met de barista over het laatste nieuws en basta… Daar ga je weer.

Bovendien zullen liefhebbers van cappuccino niet blij zijn te weten dat deze drank in Italië alleen ’s morgens vóór 11 uur door Italianen wordt gedronken. Maar maak je geen zorgen! Ook al zullen sommige puriteinen je vertellen dat het ongepast is om na 11 uur een cappuccino te bestellen, je kunt het toch maken.

Koffiesmaken in Italië

Een van de beste dingen in dit land is dat van het noorden tot het zuiden van Italië de kwaliteit van de koffie van hetzelfde niveau zal zijn. Italianen houden van koffie met een sterke bitterzoete gebrande smaak. Ook is het zeer onwaarschijnlijk dat u koffie van slechte kwaliteit drinkt.

Opmerking: U zult GEEN koffie vinden met ingewikkelde namen en smaken. Barista’s moeten snel werken. Bovendien wil niemand in Italië tien minuten wachten op een barista die een blaadje of een hartje op zijn koffie tekent. De snelheid waarmee de barista’s werken tijdens de ontbijtdrukte is een spektakel dat je niet mag missen. Ikzelf was gefascineerd door hun snelheid en de kwaliteit van de geserveerde koffie!

Maar ook al is eenvoud het sleutelwoord, er zijn verschillende soorten koffie.

 • Een doppio is een dubbele espresso die perfect geschikt is als je een “kater” hebt of als je een slechte nachtrust en slaapgebrek hebt gehad.
 • Mijn favoriete “ristretto” is een espresso met minder water die dezelfde hoeveelheid cafeïne bevat maar sterker van smaak is.
 • Een scuro cappuccino is een cappuccino met een beetje minder melk, waardoor hij donkerder wordt (scuro in het Italiaans).
 • Bicerin is een specialiteit uit Piemonte (Turijn) die bestaat uit een espresso overgoten met warme chocolade en warme melk geserveerd in een glas.
 • Net als deze laatste is de moroccino een andere specialiteit van Piemonte. Het is een mengsel van espresso, cacaopoeder en melkschuim.
 • Een caffè corretto is een koffie waaraan een dosis alcohol is toegevoegd, meestal grappa. Het wordt later op de dag opgedronken.
 • Voor de kinderen kunt u een cioccolata calda bestellen, een warme chocolademelk. In Italië is warme chocolademelk intens, rijk en heerlijk. Uw kinderen zullen het geweldig vinden!

De beste plaatsen in Italië

Genoeg grapjes… Laten we tot de kern van de zaak komen: Waar drink je je koffie in Italië?

Ik heb 11 steden voor je uitgekozen waar je de beste koffie kunt krijgen.

Voel je vrij om te reageren op het artikel als je een van deze plaatsen kent.

 • Napels of de heilige tempel van koffie: je hebt het Napels is MIJN favoriete stad voor koffie. Als je erheen gaat, ga dan naar de Bar Mexico… Ja ik weet dat een Mexicaan in Napels verontrustend is. Het is een instituut in de heilige stad van de koffie. Opgelet voor de liefhebbers van koffie zonder suiker: in dit café wordt de koffie strikt gezoet geserveerd en zonder suiker alleen op verzoek.
 • Rome, de Eeuwige Stad: Als u door de hoofdstad reist, stop dan bij Café San’Eustachio, dat ik persoonlijk meer dan eens heb bezocht. U bevindt zich op een steenworp afstand van het Pantheon en kunt genieten van een van de beste espresso’s in de Italiaanse hoofdstad.
 • Palermo: Bar Vabres Bent u op zoek naar een plek om een croissant te eten met een van de beste koffies in de stad? Dan raad ik de Bar Vabres aan, vlakbij het Centraal Station van Palermo.
 • Bologna: Aroma Caffè Hier leven we in de mode van la dolce vita met een uitstekende koffie in de hand. Het is alsof de tijd heeft stilgestaan…
 • Florence: Ditta Artigianale Oltrarno De naam van de Ditta Artigianale Oltrarno is verbonden met die van Francesco Sanapo. Deze laatste is drievoudig Italiaans barista-kampioen en de bedenker van het Pausa Caffè Festival en Barista & Farmer (de eerste internationale talentenjacht gewijd aan de wereld van de uitmuntende koffie). Wat kunnen we meer zeggen dan: Un caffè per favore

Bezoek je Noord-Italië?

 • Turijn: ORSO – Laboratorio Caffè Hier smaakt alles naar koffie. Achter de toonbank biedt Giulio Panciatici koffie aan, bereid met verschillende extractiemethoden: mokka, Napolitaans koffiezetapparaat, filterkoffie, French press… Een must om te ontdekken.
 • Bergamo: Bugan Coffee Lab is uitgerust met een echt laboratorium met een microtoren (proeverij en verspreiding van koffiecultuur).
 • Genua: Tazze Pazze Hier is de gebruikte room niet te dik en niet te overvloedig. Geen verbrande geur, alleen warme noten die de lucht parfumeren. Dit is hoe koffie wordt gedronken in de Tazze Pazze in Genua. Elegantie en koffie: BASTA.
 • Venetië: Torrefazione Cannaregio Om in Venetië een goede koffie te drinken tegen een meer dan voordelige prijs (90 cent), moet u naar de wijk Cannaregio gaan en aankloppen bij Maela Galli. Venetiaanse winkel van weleer, jute zakken als meubilair, het is een van de laatste ambachtelijke branderijen in de lagune met een bar. Een verandering van omgeving!
 • Verona: Caffè Alexander De eigenaar van het centrale Alexander is Alessandro Vesentini. Hij is ook eigenaar van een ambachtelijke koffiebranderij. Dat is hoe goed hij zijn zaken kent!
 • Milaan: Piccolo Peck In de schaduw van de Madonnina, Piccolo Peck is een must om te bezoeken!

Laatste praktische tips voor een perfecte proeverij

Om uw koffie-ervaring te perfectioneren, volgen hier 5 kleine tips voor een ideaal moment.

 • Het kleine glaasje water: In bars wordt koffie vaak geserveerd met een klein glaasje water. Dit water moet eerst worden gedronken om het gehemelte te reinigen of daarna, afhankelijk van of u uw koffie op Napolitaanse of Siciliaanse wijze drinkt.
 • Hoe een bestelling wordt verwerkt: In sommige drukke bars moet u uw koffie vooraf betalen aan een kassa en vervolgens het bonnetje aan de barman overhandigen. Eerst ga je in de rij staan en dan geniet je van de koffie.
 • Kleine koffies: Italianen drinken regelmatig koffie in kleine hoeveelheden. Zeven of acht espresso’s per dag is gebruikelijk in Italië.
 • Het kost niets. In Italië is koffie goedkoop. En als je meer dan 2 euro betaalt voor een kopje, word je afgezet.
 • Ik ben de beste. Elke barista in Italië zal je vertellen dat hun stad de beste is voor koffie. Dus ik raad u aan het zelf te proberen om uw eigen mening te vormen.

Als u verder wilt gaan en wilt weten hoe u thuis koffie kunt zetten, raad ik u aan dit artikel te lezen. Daarin test ik voor u het gebruik van de legendarische Bialetti mokka.

 

 

 

Plaats een reactie