Zelf Irish coffee maken, weetjes en recept

Wanneer is de Irish coffee ontstaan? Misschien denk je dat de Ieren al eeuwenlang een whisky in de koffie deden op natte, kille dagen. Het verhaal gaat echter dat voor het eerst in 1942 een echte Irish koffie werd gemaakt. Het was oorlog en op een klein Iers vliegveld kwam een vliegtuig aan. De passagiers moesten wachten tot hun vlucht kon worden vervolgd. Ze waren duidelijk moe en hadden het koud. Joe Shendan besloot ze een opkikker te geven. Hij deed een scheut Ierse whisky in sterke koffie en vulde dat aan met room. Is dit koffie uit Brazilië vroeg een van de passagiers? Nee, dit is Irish coffee, antwoordde Joe trots.
irish coffee

Hoe maak je een echte Irish coffee?

Het is niet zo moeilijk om een Irish coffee te maken zoals de kenners zeggen dat deze hoort te zijn. Je hebt maar 4 ingrediënten nodig in de volgende verhoudingen:

  • een volle eetlepel suiker
  • 25 ml Ierse whisky
  • 80 ml sterke koffie
  • 30 ml volle room

Maar voordat je begint met het samenstellen van deze bijzondere cocktail moet je nog een aantal dingen weten.

De glazen kom

Irish coffee wordt meestal in een glas met oor opgediend. Er zijn speciale glazen waarbij je precies kan zien hoeveel van de ingrediënten je moet bijgieten. Dat maakt het bereiden uiteraard een stuk eenvoudiger. Wat je ook niet moet vergeten is om het glas warm te maken voordat je begint deze cocktail te maken. Om het glas warm te maken vul je dat met kokend water en laat dat een tijdje staan. Uitgieten en je bent er klaar voor.

Over de ingrediënten

Suiker

De suiker die bij Irish coffee hoort is bruine basterdsuiker. Maar als je palm- of rietsuiker gebruikt is dat ook geen probleem. Het draait om de volle smaak van de suiker en de experts menen dat kristalsuiker minder voldoet.

Ierse whisky

Er zijn tientallen drankjes waarbij koffie wordt gecombineerd met sterke drank. Vaak is dat de populaire drank ter plaatse. Voor een Irish coffee is uiteraard alleen echte Ierse whisky geschikt. Omdat de koffie in een Irish coffee sterk mag en eigenlijk moet zijn, past een wat ruigere whisky daar goed bij. Het blijft een kwestie van persoonlijke smaak.

Koffie

Het is vrijwel zeker dat de eerste Irish coffee niet met espresso maar filterkoffie werd gemaakt. Het is echter belangrijk dat de koffie sterk en heet is om het moment dat je deze opgiet. Er is geen echt duidelijk ‘regel’ of je eerst de koffie of juist de whisky toevoegt. Misschien geeft jouw glas dat aan of anders maak je zelf de keuze.

Room

De room dient ijskoud te zijn bij gebruik. In Ierland gebruikt men in het algemeen volle en ongezoete room. In ons land is slagroom meer gebruikelijk. Je schept de ijskoude room met een lepel voorzichtig op de koffie. Het moet niet gaan mengen, want het is de bedoeling dat je de koffie door de room heen drinkt. Daarbij is het ook een leuk gezicht om de lagen in het glas te zien.

Serveren

Als de Irish coffee compleet is, moet je voorkomen dat de room alsnog in de koffie oplost. Serveer de cocktail dan ook voorzichtig.

Wanneer drink je een Irish coffee?

De Irish coffee werd echt gemaakt als een opkikker op kille dagen en dat geldt ook vandaag de dag nog. Maar het is in ons land ook een afsluiting geworden van een lekker diner. Nog even nagenieten met deze pittige cocktail kan zowel in een restaurant als thuis. Mag je trouwens autorijden indien je uitsluitend een glas Irish coffee hebt gedronken? Het zou geen probleem moeten zijn indien het drankje volgens de regels van de kunst is gemaakt. Door het verwarmen van het glas en de hete koffie verdampt een groot deel van de alcohol. Maar wie compleet zeker wil zijn gaat uiteraard voor een promillage van 0%

Andere soorten van Irish coffee

Er is maar één echte Irish coffee en die maak je met whisky van het groene eiland. Maar de meeste landen hebben een eigen specialiteit. Maar een echte Dutch coffee is er voor zover bekend niet. We kennen wel een Dokkumer koffie en die maak je met Beerenburg. Misschien de moeite een keer waard om te proberen.

Welke whisky soorten zijn geschikt voor de Irish coffee?

De meest bekende Ierse whisky is Jameson. Deze whisky heeft traditie en wordt al sinds 1870 gebrouwen. De pure smaak is mild en subtiel en zachter dan de meeste Schotse varianten. Jameson kan je drinken als een mix ook als onderdeel van een Irish coffee. Kenners loven ook andere soorten in de koffie zoals Paddy en Bushmill. Beslist een poging waard als jij op zoek bent naar het perfecte drankje.

De espresso martini

De nieuwste hit wat betreft een cocktail met koffie is de espresso martini. Volgens de legende kwam een aanstormend topmodel een bar binnen en vroeg om een drankje ‘to wake me up en to mess me up’. Dat werd de espresso martini. Men schreef het jaar 1983 en het drankje was in de jaren 90 overal te verkrijgen in de hippe en goede bars. Daarna verdween het even uit het gezicht. Maar sinds een paar jaar is de espresso martini weer helemaal terug.

Wat heb je nodig voor een espresso martini?

  • een kopje espresso
  • 30 ml koffielikeur
  • 30 ml wodka
  • IJs
  • Shaker
  • 3 koffieboontjes (pure chocolade)
    • Hoe maak je de espresso martini?

      In de eerste plaats zet je een espresso naar jouw smaak. Je hebt 30 ml nodig. Heb je een espressomachine waarbij je de hoeveelheid kan doseren, maak dan meteen de juiste hoeveelheid. Je kan de espresso warm gebruiken omdat de smaak dan nog optimaal is. Giet de espresso in een shaker die minstens voor de helft is gevuld met ijs. Hieraan voeg je de likeur en de wodka toe. Daarna is het shaken totdat er een frost-laagje verschijnt. De cocktail giet je uit in een martini glas. Geen ijs toevoegen, uitsluitend de 3 koffieboontjes. Reken maar dat deze cocktail doet waarvoor deze is ontwikkeld. Hierbij moet je er op letten dat door de wijze van bereiden de alcohol niet verdampt. Het is dus een drankje met pit en je drink deze als je niet meer zelf hoeft te rijden.

      De koftail

      De afgelopen jaren drinken we in ons land steeds meer kwaliteitskoffie. De oploskoffie is alleen nog bedoeld voor momenten dat het snel moet en de smaak minder van belang is. Maar in de meeste horecagelegenheden staat inmiddels een professionele espressomachine en ook thuis zie je dat steeds meer. Er wordt genoten van een speciale melange die verse bonen nu eenmaal kunnen geven. Maar er wordt ook steeds meer geëxperimenteerd met een koffie met een smaakje en een tik. In de afgelopen paar jaar zijn er 1,200 nieuwe cocktails met koffie als basis ontwikkeld. Er wordt al gesproken over een koftail, gelet op de rage.

Plaats een reactie