Ijskoffie maken? | Zelf ijskoffie maken (recept)

Hete koffie wordt gewoonlijk gedronken bij het ontbijt of na de maaltijd. Liefhebbers van deze gebrande boon weten echter dat er veel verschillende manieren zijn om koffie te zetten. Vooral wanneer het verlangen naar versheid overheerst, kunt u met ijskoffie genieten van gemakkelijke, snelle en vooral lekkere recepten. Dus affogato, koude koffie, ijskoffie… hoe maak je die klaar?

De meest hebberige, de affogato

Letterlijk betekent affogato verdronken in het Italiaans. Maar voor onze smaakpapillen is het een espresso – of zelfs een ristretto als we het puristisch spelen – warm geserveerd over ijs. In contact met de koffie smelt het ijs, en we genieten van deze melange als dessert.

Het recept voor affogato
Ingrediënten voor een portie:

 • 1 hete espresso (op het laatste moment te zetten)
 • 1 tot 2 bolletjes ijs
 • Optioneel: Italiaanse slagroom (panna) met bijvoorbeeld een coulis van chocolade of karamel met gezouten boter, of een vleugje cacaopoeder zoals bij een cappuccino.

> Realisatie1.
Doe een of twee bolletjes ijs in een glas of beker. In het recept wordt meestal vanille-ijs
gebruikt, maar u kunt variëren met praliné, hazelnoot, tartuffo, chocolade, karamel… kortom, elke smaak die goed bij koffie past.
2. Bereid een sterke koffie van het type espresso, en wanneer u het ijs serveert, giet u het er voor uw gastheer overheen. Wacht niet tot de affogato klaar is, want het ijs smelt heel snel.

Tips voor fijnproevers: De fijnproevers zullen een beetje slagroom (de beroemde Italiaanse panna) of slagroom met bijvoorbeeld chips van geroosterde hazelnoten of karamelcoulis op prijs stellen.
U kunt ook een scheutje alcohol toevoegen (rum, brandy, of zelfs Bailey’s*).

* Waarschuwing, alcoholmisbruik is gevaarlijk voor je gezondheid. Consumeer met mate.

Winkelen

Voor een espresso op Italiaanse wijze hebt u twee mogelijkheden: ofwel de hoogtechnologische machine die de koffie maalt alvorens een ristretto met perfecte aroma’s te maken, ofwel het ouderwetse Italiaanse koffiezetapparaat, zonder schuim, dat niet duur is en dat alle transalpine huishoudens in hun kast hebben staan.

 • De ultieme espressomachine, die de bonen maalt en het water filtert, en een sappige koffie zet, met het door persen verkregen schuim (en dit alles zonder een absolute geek te moeten zijn om de machine te gebruiken). De machine heeft nog een belangrijk voordeel: zij is gemakkelijk te reinigen. Een investering die door de gebruikers wordt gewaardeerd. Ons advies: Expresso molen HD8911/21 Incanto machine van Saeco, 649€ bij Darty, kan online besteld worden.
 • Om ruimte te besparen, kiest u voor het traditionele koffiezetapparaat in Italiaanse stijl, dat geen aansluiting nodig heeft en helemaal niet duur is. Gewoon de bodem met water vullen, gemalen koffie in het daarvoor bestemde bakje doen, vastschroeven en opwarmen. Het water stijgt door de koffie onder invloed van de warmte, en u krijgt een perfecte koffie in 5 minuten. Gemakkelijk wasbaar. Merk op dat het beter is te opteren voor een model in roestvrij staal dan voor een aluminium model, zoals het Rossetto koffiezetapparaat 4 kopjes (3 voor Franse koffie!), met bakelieten handvat, 32,90€ hier online te bestellen, met levering.

Het recept voor een koffieshake zonder melk

De Turken en Grieken zweren bij deze versie van koude koffie zodra het mooie weer aanbreekt. Ze drinken het als een goede cocktail op het terras. Dus in plaats van de ober (tevergeefs) uit te leggen wat u wilt, leert u hoe u een goede zelfgemaakte ijskoffie maakt.

Ingrediënten voor een portie:

 • 1 kleine espressokoffie
 • ijs (fijngestampt of in ijsblokjes)
 • suiker, af te meten naar uw smaak

Gebruiksvoorwerp: een shaker

Bereiding van uw ijskoffie1
. 1
.
Laat uw espresso
afkoelen en giet dan 2/3 van een glas grof gemalen ijs of ijsblokjes + de suiker in de shaker.
2. Roer krachtig om een licht schuimige consistentie te verkrijgen.
3. Giet het in een hoog glas.
Als het ijs niet genoeg gesmolten is, pas uw drankje dan aan met vers water.

Eenvoudige tips:
Om tijdens de bereiding een mooi schuim te krijgen, kunt u de espresso die u met uw gebruikelijke gemalen koffie zet, vervangen door 2 lepels oploskoffie (oploskoffie).
Als u geen shaker hebt, meng het dan in een hoge bak en klop het op met een elektrische garde. Je kunt het ook proberen in een blender die ijsblokjes ondersteunt.

Wat zijn de ingrediënten voor een goede koffieshake?

Istock

Hoe maak je ijskoffie?

Istock

Huisgemaakte latte frappé

Ingrediënten voor een portie:

 • 2 theelepels oploskoffie
 • 1 theelepel suiker
 • volle melk
 • fijngestampt ijs of ijsblokjes (het equivalent van een half glas)

Gebruiksvoorwerp: een shaker.

Winkelen
Kies voor een roestvrijstalen mixer, zoals deze met een inhoud van 750 ml, verkocht met de accessoires die nuttig zijn voor elke aspirant-mixoloog!
Roestvrijstalen shaker en barman toebehoren, 13,13 € op CDdiscount.

Gebruiksaanwijzing: Meng zoals voorheen in uw shaker (of met een elektrische garde of blender) de oploskoffie, ijs, suiker en melk tot een mooi schuim. Onmiddellijk opdienen!

Goed om te weten: het gebruik van volle melk geeft een romiger resultaat.

Voor de meest geduldige diepe L liefhebbers, het koude brouwsel

Cold brew betekent koud brouwsel in het Frans, en het is ook de naam die gegeven wordt aan een recept voor koude koffie. Het belangrijkste ingrediënt van dit drankje, naast koffie, is tijd! Het is namelijk een koffie die enkele uren – liefst een nacht – koud gebrouwen is, waardoor de drank een zachtere smaak krijgt. Wij geven u dit recept omdat u het misschien al eens in een Amerikaanse keten van buurtwinkels hebt gedronken… alleen kunt u het deze keer met een kwaliteitskoffie proberen.

Het koude brouwsel recept
Ingrediënten voor 3 glazen:
1/3 zelf te malen koffiebonen2/3
laag mineraalwater en
ijsblokjes.

Keukengerei: een kaasdoek of een chinees. Als dat niet lukt, een koffiefilter.

Goed om te weten: wij raden aan uw koffie zelf te malen om een niet al te fijne maling te gebruiken, wat helpt de bitterheid te verminderen. Natuurlijk, als je geen koffiemolen hebt, neem dan een goede gemalen koffie. Door gefilterd water of gebotteld water met een laag gehalte aan mineralen te gebruiken, verfijnt u de kwaliteit van uw koude brouwsel, want mineraalwater met een sterke smaak zou uw recept bederven.

Voorbereiding:
1. Doe de grof gemalen koffie in een grote pot en voeg 2/3 van het water toe. Goed mengen, zodat de koffie het water opneemt.
2. Een nacht laten trekken. Knijp het mengsel niet uit en bewaar het in de koelkast.
3. Filter door een neteldoek (dezelfde die gebruikt kan worden om amandelmelk of fromage frais te filteren! ) of zelfs door een koffiefilter, maar pas op dat je het niet scheurt, want de filtratie gaat erg langzaam. Dit is het principe van het koude brouwsel, verkregen door druppelen. Nogmaals, niet drukken, laat de koffie heel langzaam doorlopen. Heb geduld! Sommige mensen gebruiken ook een plunjerkoffiezetapparaat voor deze handeling.
4. Vul een groot glas met ijsblokjes, giet je koude brouwsel tot 1/4 van het glas in ijsblokjes en pas aan het water aan. De cold brew is een verdunde geconcentreerde
koffie, en je kunt de concentratie eigenlijk aanpassen aan je eigen smaak. Sommige Amerikaanse recepten brengen de verhouding van het mengsel op 1:8!
5. Bewaar de rest in de koelkast tot 10 dagen zonder zorgen.

Tip voor fijnproevers: Als u een gourmet-tintje aan uw drankje wilt geven, klop dan een beetje vloeibare room met suiker en laat het door een rietje glijden. U kunt ook twee druppels vanille-extract aan uw room toevoegen voor een echt heerlijk zelfgemaakt koud brouwsel.

Een super makkelijke ijskoffie

Om een ijskoffie te maken bij de debottleneck, niets is eenvoudiger! Vul
een ijsblokjesbakje met koffie (gezoet of niet, afhankelijk van uw smaak, maar het is beter om het te zoeten terwijl het nog warm is), en wacht tot het is afgekoeld voordat u het in de vriezer zet. Op deze manier heb je altijd genoeg om een ijskoffie te maken. Wanneer u het nodig hebt, giet u gewoon een paar ijsblokjes koffie in een groot glas en roert u het met bijvoorbeeld een beetje vanillemelk.

Istock

DR

Wat doe ik met het koffiedik? Video antwoord:

Uw browser kan deze videotag niet weergeven.

Video door Au Feminin

 

 

 

Plaats een reactie