Groene koffie, een afslank bondgenoot?
Bijgewerkt op 06 februari 2015
Medische validatie: 06 februari 2015
Ongebrande koffie, of ongebrande koffie, heeft een specifieke voedingssamenstelling die de aandacht van onderzoekers heeft getrokken. Hoewel het waarschijnlijk een bescheiden bijdrage kan leveren aan gewichtsverlies, moet de consumptie ervan gematigd blijven vanwege het hoge cafeïnegehalte.
Na groene thee komt hier groene koffie, het paradepaardje van afslankvoedingssupplementen. De voorstanders van het product schrijven er verschillende deugden aan toe: het zou helpen om gewicht te verliezen en toch in vorm te blijven, het zou beschermen tegen diabetes en leversteatose. Het is zelfs het onderwerp van onderzoek en talrijke wetenschappelijke publicaties.
Wat is groene koffie?
Dit is ongebrande koffie. Wanneer ze uit de vrucht van de koffieboom – rode bessen die op kersen lijken – worden gehaald, zijn de koffiebonen groen. Maar ze veranderen van kleur tijdens het roosteren, een proces waarbij hun aroma’s tot ontwikkeling komen. Nadat ze op een hoge temperatuur (tot 230°C) zijn gebracht, komen ze er donkerbruin uit, zoals wij ze kennen. Het enige wat nog rest is ze te malen om filterkoffie te maken.
Door het branden verandert de samenstelling van de koffiebonen. Het vermindert het gehalte aan cafeïne en vooral aan polyfenolen, chlorogeenzuur, cafeïnezuur en chininezuur. In vergelijking met gebrande koffie bevat groene koffie 2 tot 4 keer meer (of zelfs meer) van deze verbindingen met antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen1,2. 1,2 Polyfenolen, die planten in staat stellen zich tegen diverse agressoren (insecten, knaagdieren, enz.) te verdedigen, lijken tal van gunstige effecten op de menselijke gezondheid te hebben. Zij zijn de laatste tijd het voorwerp geworden van een ware rage onder onderzoekers. Met zijn specifieke polyfenolen, is groene koffie geen uitzondering op de regel…
Is groene koffie effectief tegen vermoeidheid?
Groene koffie, rijk aan cafeïne, is een stimulerend middel. Cafeïne houdt je wakker en helpt je concentreren. Overmatig gebruik daarentegen vertraagt het inslapen, schaadt de kwaliteit van de slaap en kan angst opwekken. Het versnelt de hartslag en verhoogt lichtjes de bloeddruk3. Hoewel iedereen zijn eigen gevoeligheid heeft, waardoor het meer of minder snel verdwijnt, moet de consumptie ervan beperkt worden tot 400 mg per dag (2 gemiddelde kopjes van 150 ml groene koffie) en zelfs 200 mg voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en mensen met een hartaandoening. Laten we niet vergeten dat er ook cafeïne zit in thee, cacao, cola frisdrank en energiedrankjes… en dat je, om vermoeidheid te voorkomen, moet beginnen met voldoende te slapen!
Is groene koffie goed voor de lever?
De toename van overgewicht en obesitas in de wereld gaat gepaard met een uitbraak van niet-alcoholische leversteatose of “foie gras”. Overmatige inname van verzadigde vetten en suikers via de voeding leidt tot een opeenhoping van vetten (triglyceriden) in de lever, wat in de loop der jaren kan worden gecompliceerd door cirrose. Leversteatose vormt ook de basis voor insulineresistentie (insuline wordt minder effectief bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel), wat kan leiden tot de ontwikkeling van diabetes type 2. Koffie lijkt een preventief effect te hebben op leversteatose en leverontsteking. Niet alle mechanismen zijn bekend. In vitro” (laboratoriumcellen) en muizenstudies wijzen erop dat chlorogeenzuur de lever beschermt tegen de schade van een onevenwichtige voeding4. 4 Andere bestanddelen van koffie, zowel groene als gebrande koffie, cafestol en kahweol, lijken de leverontgiftingsenzymen te stimuleren die de lever helpen beschermen.
Helpt het tegen diabetes?
In de afgelopen tien jaar hebben verschillende epidemiologische studies gewezen op de waarde van koffie voor de preventie van diabetes type 2. Maar dit effect wordt soms alleen waargenomen bij een hoge consumptie van 6 tot 7 kopjes per dag… wat niet aan te raden is! De gunstige werking van koffie schijnt verband te houden met zijn polyfenolen, met name chlorogeenzuur: via een werking op de hormonen die door het spijsverteringskanaal worden afgescheiden, zou het de assimilatie van glucose (suiker)2 verminderen. Volgens de huidige stand van de kennis is de beste manier om diabetes te voorkomen het combineren van regelmatige lichaamsbeweging met evenwichtige maaltijden.
Is groene koffie een bondgenoot tegen afslanken?
Het is al lang bekend dat cafeïne de verbranding van vetreserves bevordert … op voorwaarde dat je snel na inname sport (het staat al lang op de lijst van dopingproducten die verboden zijn voor topsporters!). Het stimuleert ook lichtjes het metabolisme, d.w.z. dat het lichaam iets meer calorieën verbruikt. Meer recent werd ontdekt dat chlorogeenzuur ongeveer dezelfde effecten heeft, zodat industriëlen het Svetol ® hebben ontwikkeld, een extract van groene cafeïne dat klaar is om te worden verwerkt in voedingssupplementen ter bevordering van het afslanken.
Ook te zien
Er zijn verschillende proeven gedaan met groene koffie (al dan niet cafeïnevrij) bij mensen met overgewicht of obesitas, met als doel gewichtsverlies en/of vermindering van het lichaamsvet6. Kunnen we ze vertrouwen? Een recente meta-analyse, waarin de bestaande studies zijn samengebracht, maakt het mogelijk een besluit te nemen: de proeven zijn vaak niet nauwkeurig genoeg en zijn uitgevoerd op te weinig vrijwilligers7. Een studie ten gunste van groene koffie die in 2012 werd gepubliceerd in het tijdschrift: “Diabetes, Met Synd Obes” werd op 16 oktober 2014 uit de online versie gehaald8! De auteurs van de meta-analyse concluderen niettemin dat groene koffie waarschijnlijk een bescheiden effect heeft op gewichtsverlies.
In welke vorm moet het geconsumeerd worden?
Heb je een paar extra kilo’s en wil je het zelf uitzoeken? Waarom niet, mits je bepaalde voorzorgsmaatregelen neemt.
– Groene koffie wordt verkocht in bonen die men het beste een nacht in koud water kan laten weken. Heeft natuurlijk niets te maken met de smaak van gebrande koffie! Beperk u tot 2 kopjes per dag in het eerste deel van de dag. Niet combineren met andere cafeïnehoudende dranken.
– In 2009 lanceerde Nestlé een oplosbare melange van 35% groene koffie en 65% gebrande koffie (op de koffietoonbank): een goed compromis dat een aangename smaak combineert met de belofte van “2 tot 3 keer meer polyfenolen in vergelijking met gebrande koffie“. Drink niet meer dan 3 kopjes per dag.
– Groene koffie kan ook worden gevonden in de natuurvoedingsafdeling in afzonderlijke instantpakjes of -sticks, soms gecombineerd met gebrande oploskoffie. Volg de aanbevolen dosis, d.w.z. 2 tot 3 zakjes of staafjes per dag.
– Veel voedingssupplementen, in capsules, capsules …, bevatten extracten van groene koffie. De aangegeven dosering en duur van de behandeling niet overschrijden. En niet combineren met andere voedingssupplementen “vermageringsmiddel” of “tonicum” die cafeïne zouden bevatten onder hun ingrediënten of wat zouden verbergen in de vorm van groene thee, mate, guarana of cola.
Laten we tot slot niet vergeten dat het ANSES niet erg gunstig staat tegenover voedingssupplementen, die geen vervanging zijn voor een evenwichtige voeding. Sinds 2010 zijn in het kader van het nutrivigilantiesysteem meer dan 1000 voedingssupplementen gerapporteerd vanwege hun bijwerkingen. Vermijd vooral het kopen van onbekende merkproducten op het internet. Beperk u tot producten die via de traditionele kanalen op de markt worden gebracht en aarzel niet om advies te vragen aan een apotheker of een andere beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg9.