Flair Espresso Maker Review, kopen en aanbieding

Als thuiskoffiezetter kan het lastig zijn om espresso te ervaren zonder veel geld uit te geven aan goede apparatuur. Heb je verlangd naar een shot lekkere kwaliteit espresso thuis zonder dat je er aan kunt komen? De Flair Espresso Maker kan de oplossing voor uw probleem zijn.

De Flair Espresso Maker is een met de hand aangedreven espressomachine, die tot 10 bar druk kan creëren, genoeg om een machinaal espresso shot van hoge kwaliteit te brouwen. En het beste is dat hij draagbaar is en u overal een shot espresso kunt zetten.

Flair Espresso Maker

Bekijk de dagprijs

Overzicht

De Flair Espresso Maker is zonder meer de beste keuze voor zelfgemaakte espresso. Als espressoliefhebber die al heel lang espresso maakt, was het liefde op het eerste gezicht. Een speciaal woord van dank aan Andrew en het geweldige team achter Flair Espresso voor het aan mij voorstellen van de Flair Signature Pro 2.

De eerste indruk is belangrijk. Wanneer je de Flair voor het eerst vasthoudt, is de kwaliteit en aandacht voor detail die in de productie ervan is gestoken zeer duidelijk. Alles voelt solide aan en er zijn kleine details die de Flair een uitvoerende uitstraling geven. Kleine logo’s zijn in reliëf op de machine aangebracht en dat zijn leuke details.

Een goede espressomachine met hendel kan prijzig zijn en kan tot € 1.000 kosten. Een La Pavoni Profession hendel espressomachine kost bijvoorbeeld €1.549 online.

De Flair Espresso Maker kost een fractie van wat andere hendel espressomachines kosten, terwijl u er net zo’n goede espresso mee zet.

Over de Flair Espresso Maker

Een eigenschap van de Flair die je moet overwegen is hoe handzaam deze machine is. Handmatig espresso zetten is fundamenteel anders dan automatisch zetten en het maakt het proces veel bewerkelijker, maar wel plezieriger. Het kan een dagelijks ritueel zijn waar je van kunt genieten of een belemmering voor je caffeine fix. Dit hangt af van wat voor soort persoon u bent.

Het ontstaan van de Flair werd in 2016 gelanceerd op Kickstarter door een bedrijf genaamd Intact Idea. Met een klein doel van €45.000 begonnen ze. Flair overtrof echter de verwachtingen en haalde €57.722 op met 371 backers waardoor het een succesvol Kickstarter-verhaal werd. De makers gebruikten 30 jaar ervaring in de bio-medische industrie om een methode te ontwikkelen om een apparaat te maken voor het extraheren van de perfecte espresso.

Wat krijgt u

Op dit moment zijn er een paar modellen die je kunt kopen. Elk met een andere afwerking en configuratie. De modellen die op dit moment te koop zijn, zijn:

  • Flair Classic Solo
  • Flair Classic Plus
  • Classic met drukset
  • Flair signature Zwart
  • Flair signature Chroomv
  • signature zwart met druk kit
  • signature Chroom met drukset
  • signature Flair PRO 2

De Flair Classic solo is het basis model en wordt geleverd in zwart en rood met de basis hendel, brouwcilinder, zuiger, portafilter, zeef, lekbak, draagtas, en doseerbeker. De plus versie wordt geleverd met een roestvrijstalen stamper. En tot slot wordt de drukset geleverd met een op maat gemaakte drukmeter die de optimale druk aangeeft om espresso te zetten.

Het verschil tussen de classic en de signature is de afwerking van de twee en enkele upgrades. De portafilter is opgewaardeerd met de bodemloze 2 in 1 portafilter. Met de extra zetkoppen kun je espresso na espresso zetten zonder tussendoor schoon te maken. Enkele extra details zijn de met de hand gepolijste afwerking voor de chromen versie en een verkoperde portafilterbasis.

Dit alles is verpakt in een zeer esthetische reiskoffer. Deze is speciaal ontworpen om de Flair mee te nemen op reis. De koffer zelf is zeer stijlvol en functioneel.

Bekijk de dagprijs

Hoe te monteren

De Flair espressomachine wordt ongemonteerd geleverd en u moet hem zelf in elkaar zetten. Het is een zeer eenvoudig proces dat slechts het in elkaar zetten van een paar stukken vereist.

Plaats de hendel in de basis en dat is alles. Daarna hoeft u alleen nog maar de bijgeleverde schroef met de inbussleutel in de bodem van de basis te draaien.

Plaats het lekbakje in de basis om eventuele espressodruppels op te vangen.

Druk tot slot de portafilter in de zetcilinder en plaats hem op de hendel en u bent klaar!

De machine wordt voortdurend bijgewerkt en er komen steeds nieuwe functies bij. Dat is een van de grootste voordelen van deze espressomachine. Je hebt het gevoel dat er een gepassioneerd team achter de flair staat om je te helpen. Op Facebook is er een groep vol met bereidwillige en enthousiaste leden om je te helpen. Ze hebben een lange weg afgelegd sinds de Kickstarter-fase en dat is te zien aan de vooruitgang van het ontwerp. Het constante herontwerpen stelt de klant centraal en verbetert alle onvolkomenheden die de machine heeft.

Hoe espresso te zetten met de Flair

De Flair Espresso Maker is uiterst eenvoudig in het gebruik. Omdat deze machine niet elektronisch is, zijn er veel meer dingen waar u zich zorgen over hoeft te maken. Hij kookt het water niet voor je, en daardoor moet je alle losse onderdelen voorverwarmen om een shot espresso te garanderen.

Een tip die we van Flair kregen was om de cilinder bovenop het stoomgat te zetten dat uit je elektronische waterkoker komt om alles voor te verwarmen.

Een andere manier om de cilinder op te warmen is hem in een kom of kopje te zetten en er kokend water in te gieten.

De volgende stap is het doen van 16g – 24g fijngemalen koffie voor espresso. Tamp dit lichtjes aan en plaats vervolgens het dispersiescherm erop. Plaats vervolgens de voorverwarmde cilinder op de portafilter met al uw gemalen koffie en zet deze samen op de zuiger. Het kan zijn dat u verschillende maalgroottes moet testen om uw espresso correct in te stellen. Als het langer dan 45 seconden duurt om een espressoshot te zetten, moet u wellicht grover malen en als het sneller dan 30 seconden duurt, moet u wellicht fijner malen.

Als u de maling en de dosering goed hebt, hoeft u de hendel alleen maar stevig omlaag te trekken tot de manometer zich in de “espresso-zone” bevindt en de hendel 30 tot 45 seconden ingedrukt te houden. U kunt proberen de gemalen koffie voor te doseren door de hendel lichtjes naar beneden te halen om de koffie eerst te verzadigen.

Als je alles goed hebt gedaan, heb je na 30 – 45 seconden een espressoshot, afhankelijk van de temperatuur, de maling, de tamp en het volume.

De maximale output van de Flair is ongeveer 50 ml espresso.

Bekijk de dagprijs

Wat maakt de Flair speciaal

De Flair maakt echte espresso. Het heeft echter een leercurve waarbij je alles moet leren wat nodig is om een geweldig shot espresso te maken. Er is geen enkele automatisering en dat maakt het juist zo leuk om te gebruiken.

Je moet leren hoe fijn je koffie moet malen, dat is het moeilijkste gedeelte. Andere vaardigheden die je leert, zijn hoeveel druk je op je koffie moet zetten, hoe je je apparatuur moet voorverwarmen en hoeveel druk je moet uitoefenen om het beste shot te krijgen.

Het uiterlijk en het gevoel van de machine zijn ongelooflijk en iedereen die hem ziet wordt er verliefd op.

En het mooiste is dat dit alles gemakkelijk draagbaar is. Het wordt geleverd in een reiskoffer, dus wanneer je ook gaat, het is net zo makkelijk als het losdraaien van 1 bout om op te zetten en in te pakken.

Problemen met de Flair Espresso Maker

We hebben de Flair tot nu toe alleen maar geprezen, maar er zijn enkele minpunten waar we het over moeten hebben.

Eén punt dat ons stoorde was niet een fout van de Flair espresso maker, maar een probleem met handmatige machines in het algemeen. Het is veel werk om alles voor te verwarmen en schoon te houden als je probeert te brouwen voor een grote groep mensen. Met slechts één set van zetkop en cilinder, moet je elk onderdeel na gebruik en reiniging voorverwarmen. Je kunt geen twee opeenvolgende shots maken zoals met een gewone machine. De andere machines hebben echter ook last van verwarmingsproblemen.

Het is erg tijdrovend om een shot espresso te maken met de Flair. Als je snel een kopje koffie wilt zetten voor het werk is de Flair misschien niet de juiste keuze. Een snelle schatting voor mij zou zijn 10 minuten om een shot espresso te maken. En dit is niet passief zoals de meeste andere vormen van koffiezetten. Je bent constant iets aan het voorbereiden of aan het opwarmen en dan heb ik het nog niet eens over de schoonmaaktijd!

Is het het waard?

Er zijn geen andere machines op de markt die zoveel waarde kunnen bieden als een Flair espresso maker voor de prijs.

De ROK espressomachine is een vergelijking die mensen graag maken. De basismodellen van deze twee espressomachines zijn hetzelfde, maar de Flair ziet er duidelijk veel beter uit en voelt ook veel beter aan. Over het geheel genomen is de espresso misschien hetzelfde, maar de Flair is de volgende stap en evolutie in de handmatige espressomachines.

Vergeleken met de Handpresso, een andere reis espresso maker, is de Flair veruit de winnaar. Het enige dat de Handpresso heeft op de Flair is de grootte. Voor de echte koffieliefhebber wint de Flair vanwege de kwaliteit van het brouwsel. De shots die met een Handpresso worden gezet zijn zwak en ongeïnspireerd. Dat komt waarschijnlijk omdat de Flair een druk kan bereiken die echte espresso met een dikke crema kan maken.

De La Pavoni Europicolla is een andere espressomachine met een directe zuiger, die met de hand wordt aangedreven door een zuiger. Het enige echte voordeel van de La Pavoni machine is de ingebouwde waterketel, waardoor je minder werk hebt. Is het echter de moeite waard om bijna drie keer zoveel te betalen als voor een Flair? U hebt ook minder controle over de temperatuur van het water, waardoor u uiteindelijk slechtere koffie zet. La Pavoni machines hebben de neiging oververhit te raken bij het zetten van meerdere shots espresso.

Waar het op neerkomt is dat de Flair Espresso Maker onbetwistbare resultaten levert voor de prijs. Het is een ongelooflijke waarde en de meeste handmatige espressomachines kunnen niet tippen aan de Flair.

Bekijk de dagprijs

Conclusie

De Flair heeft alles wat je nodig hebt om geweldige espresso’s van barista-kwaliteit te maken. Qua uiterlijk maakt de Flair een geweldige eerste indruk en hij zou prachtig staan op je toonbank of plank.

Het enige nadeel van deze machine is de leercurve en het brouwproces. Maar als je het zetten eenmaal onder de knie hebt, wordt het een genot om te gebruiken.

Over het geheel genomen is de flair een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en levert authentieke espresso op een goed gebouwd platform.

Plaats een reactie