DeLonghi Magnifica S ECAM 22.110.B Review (2021 Update)

7

De Magnifica S opent het gamma koffiezetapparaten met molen bij Delonghi. Met dit model speelt de Italiaanse fabrikant de kaart van eenvoud en efficiëntie zonder bepaalde opties op te geven.

Presentatie

Uw browser kan deze video niet afspelen.

Laatst bijgewerkt op 21/05/2019
om 15:10

De Delonghi Magnifica S heeft verschillende referenties: de ECAM 22.140.B serie is een exclusiviteit voor de Franse markt die alleen de Delonghi France dochteronderneming mag verkopen. Het model ECAM 22.110.B is een internationale referentie waarvan Delonghi de verkoopvoorwaarden op de Franse markt niet garandeert.

De Magnifica S is de opvolger van de eerste Magnifica (ESAM 3000.B) en breidt zo het gamma automatische machines in de overvloedige catalogus van Delonghi uit. Dit koffiezetapparaat, dat voor ongeveer 300 € op de markt wordt gebracht, heeft geen grote pretenties, behalve dat van het bereiden van “koffie met een eenvoudig gebaar“. Deze kleine machine is geavanceerder dan het vorige model en wil laten zien dat hij alles heeft van een grote, als je hem maar een beetje temt.

Gebruiksgemak

De Magnifica S is een van de kleinste koffiezetapparaten in onze vergelijking. Maar zoals veel automatische machines zal het een bepaalde ruimte op het werkblad moeten krijgen. Met 9 kg op de weegschaal kan hij ook op een plank worden geplaatst, op voorwaarde dat hij goed is bevestigd.

Omwille van zijn prijspositionering heeft de Magnifica S niet gekozen voor een roestvrij stalen afwerking maar voor een kunststof die ons van goede kwaliteit lijkt en sterk genoeg om lang mee te gaan. Hoewel de gebruikte materialen niet bijzonder gevoelig zijn voor vingerafdrukken, is het meer het glanzende roestvrijstalen kopjesplateau dat een probleem voor ons vormt, met een paar spatten na het inschenken van koffie of het spoelen van de spuitmonden.

Wat de Magnifica van de Magnifica S onderscheidt, is de aanwezigheid van een klein LCD-display waarop u de informatie niet woordelijk kunt aflezen, maar veeleer kunt profiteren van een aantal waarschuwingslampjes om uw machine beter te begrijpen. Het bedieningspaneel is ook niet op een aanraakscherm gemonteerd, dus je moet de traditionele fysieke knoppen gebruiken, die een beetje rustiek zijn, maar niettemin effectief.

Het bedieningspaneel bestaat uit fysieke toetsen.

Het lezen van het bedieningspaneel is uiteindelijk vrij eenvoudig. De aan/uit-knop is duidelijk aangegeven, evenals de knoppen voor de bereiding van een espresso of een lange koffie of voor het serveren van één of twee kopjes. Het regelwiel voor de koffie-intensiteit bevindt zich tussen de verschillende knoppen op het bedieningspaneel. Hierdoor is het bedieningspaneel gemakkelijk leesbaar, ook al is het niet moeilijk om de gebruiksaanwijzing te lezen. Tenslotte is er linksboven een tweede knop waarmee het water- of stoompijpje kan worden bediend (bijvoorbeeld voor cappuccino’s). Om melkkoffie te maken, bestaat de enige oplossing erin een beetje melk op de bodem van een kopje te gieten, een koffie van verschillende lengte in te schenken, afhankelijk van uw smaak, en het cappuccinomondstuk te activeren om het melkschuim te bereiden.

De centrale draaiknop wordt gebruikt om de intensiteit van de koffie te kiezen.

Op het display wordt bepaalde informatie weergegeven om het onderhoud van de machine te vergemakkelijken (wanneer de watertank niet voldoende wordt gevoed of verkeerd is geplaatst, wanneer de opvangbak voor afvallen vol is, wanneer het nodig is de machine te ontkalken of wanneer er geen graan meer in de speciale tank zit, enz.) Als de machine gewoon “Eco” weergeeft, is hij gewoon klaar voor gebruik.

Om de dranken te personaliseren en toegang te krijgen tot de instellingen van de machine, is het nodig de gebruiksaanwijzing te doorlopen en een combinatie van toetsen te gebruiken om de gewenste lengte van het kopje of de temperatuur van de drank te registreren. De Magnifica S biedt keuze uit 4 temperatuurinstellingen. Wij hebben aanzienlijke temperatuurverschillen tussen de verschillende niveaus geconstateerd: 81 °C (lage temperatuur), 84 °C (op het tweede niveau), 87 °C (op het derde niveau) en tenslotte 90 °C op het hoogste temperatuurniveau. Er zij aan herinnerd dat de extractietemperaturen tussen 86°C en 96°C moeten liggen; de op de Magnifica S geregistreerde temperaturen liggen dus perfect in de lijn van wat we mochten verwachten.

Het bonenreservoir wordt afgesloten met een waterdicht deksel.

Bovenop de machine bevindt zich een graantank met een inhoud van 250 g. Het frezen kan op deze machine in 13 niveaus worden ingesteld, vergeleken met 7 op de eerste Magnifica. Vergeet niet dat de dikte van de maling een directe invloed heeft op de smaak van de koffie: hoe fijner de maling, hoe sterker de smaak. De doordachte plaatsing van de knop dwingt de hand niet om in het reservoir te duiken, in tegenstelling tot wat we hebben gezien bij de Saeco GranBaristo Avanti. Het bonenreservoir wordt ondersteund door een luik voor gemalen koffie, wat erg praktisch is voor cafeïnevrije koffiedrinkers.

Zoals vaak het geval is bij Delonghi machines, bevindt het waterreservoir van 1,8 l zich aan de rechterkant van de machine en is gemakkelijk toegankelijk door het een beetje naar u toe te trekken. Net als de Dinamica FEB 3535.SB heeft deze koffiezetter een filterpatroon, wat een goede zaak is, vooral als u weet dat kalk de smaak van de koffie kan beïnvloeden. De aanwezigheid van deze filterpatroon is des te opmerkelijker bij een koffiezetapparaat met een dergelijke prijspositionering.

De doseersproeikoppen zijn in hoogte verstelbaar voor verschillende maten kopjes. Ze kunnen zelfs twee koffiesoorten tegelijk bereiden. Helemaal onderaan zit de lekbak, die regelmatig moet worden geleegd. Om dit te doen, trek het gewoon naar je toe met beide handen. Hetzelfde geldt voor de opvangbak voor afvallen, die tegelijkertijd kan worden geleegd.

Gemak van onderhoud

De sproeiers worden automatisch gespoeld bij het in- en uitschakelen van de machine, wat goed is voor de hygiëne en het onderhoud.

Alleen de reiniging van de sproeiers gebeurt automatisch. Voor het overige verwijzen wij u naar de diverse controlelampjes voor het uitvoeren van onderhoud. Wanneer een van de leds gaat branden, is het aan de gebruiker om het onderhoud van zijn machine met de hand uit te voeren, na zich te hebben vergewist van de juiste handelingen die moeten worden verricht door de gebruiksaanwijzing te raadplegen.

Wat de vaatwasmachinebestendigheid betreft, is Delonghi zeer duidelijk in zijn gebruiksaanwijzing: “geen enkel onderdeel van de machine mag in de vaatwasmachine worden afgewassen”. Handmatig wassen is dus vereist, wat de verschillende onderdelen in feite beschermt tegen vervorming en voortijdige slijtage.

De afzuigkap kan gemakkelijk worden verwijderd voor grondig onderhoud.

Zoals vaak het geval is, is de toegang tot de afzuigkamer zeer eenvoudig, door het waterreservoir te verwijderen, het luik te openen en tenslotte de knoppen aan weerszijden van de afzuigkap in te drukken om deze te verwijderen. Dankzij deze gemakkelijke toegang kan het koffiezetapparaat grondig worden gereinigd, waardoor de schade die bij sommige Jura-machines is opgetreden, wordt voorkomen.

Snelheid

De Delonghi Magnifica S is behoorlijk snel. Vergeet niet dat ons protocol rekening houdt met het opstarten van de machine, het voorverwarmen, het spoelen van de spuitmonden, het malen van de bonen en het schenken van de koffie (klassieke espresso van 40 ml). Deze machine voert al deze stappen uit in 1 min 20 s. De bereiding van de tweede ochtendkoffie duurt 34 seconden langer. Tenslotte duurt het 39 seconden om een lange koffie te zetten. Deze Magnifica S is één van de snelste koffiezetapparaten uit de Delonghi catalogus.

Stroomverbruik

Standaard wordt het apparaat na 15 minuten uitgeschakeld. Door een reeks handelingen op het bedieningspaneel uit te voeren, is het echter mogelijk de uitschakeling in te stellen na 30 minuten, 1 uur, 2 uur of 3 uur. Het apparaat verbruikt dan 0,5 W, wat veel minder is dan de andere metingen in onze vergelijking wanneer de apparaten in de stand-by-modus staan. De Jura Ena Micro 5 heeft bijvoorbeeld een verbruik van 4,2 W.

Onze verbruiksmetingen houden rekening met de ontsteking, het voorverwarmen, het spoelen van de sproeiers en met de bereiding van 3 espresso’s en 3 lange koffie. Op deze machine hebben wij een verbruik van 0,056 kWh geregistreerd, wat een redelijke maandelijkse kostprijs van 12 eurocent oplevert, bij een snelheid van 6 bereide koffies per dag.

Geluid

Dit Delonghi koffiezetapparaat is nauwelijks luider dan haar zusters. Wij hebben een gemiddelde van 67 dB(A) gemeten tijdens het malen van de bonen en 54 dB(A) tijdens het extraheren. De Saeco Minuto HD8761 is respectievelijk 73 dB(A) en 70 dB(A), wat een goede vergelijking is.

Sterke punten

Gemakkelijk te gebruiken en eenvoudig te onderhouden.

Relatief compact formaat.

Stil en snel.

Welkomstopties (temperatuurinstellingen, waterhardheid, maalfijnheid).

Gemakkelijke toegang tot de afzuigkap.

LCD scherm.

Zwakke punten

Geen tekstinformatie op het scherm.

Niet vaatwasmachinebestendig.

Conclusie

De Magnifica S is een toepasselijke naam. In tegenstelling tot de vorige Magnifica ESAM 3000.B onderscheidt deze versie zich door de aanwezigheid van een LCD-display, dat het gebruik en het onderhoud van de machine vergemakkelijkt, maar vooral door alle opties waarmee hij is uitgerust (instelling van de koffieintensiteit, de koffietemperatuur, de maalfijnheid, de waterhardheid, enz.) Snel en stil, de Magnifica S biedt een uitstekende kwaliteit/prijs verhouding voor degenen die zichzelf willen uitrusten met een automatisch koffiezetapparaat zonder de bank te breken.

Sub-Noten

  • Gebruiksgemak
  • Gemak van onderhoud
  • Snelheid
  • Stroomverbruik
  • Geluid

 

 

 

Plaats een reactie