De’Longhi Maestosa EPAM 960.75 GLM | Review (NL)

8

De Delonghi Maestosa EPAM960.75.GLM is het automatische koffiezetapparaat bij uitstek. Twee bonenmalers, een watertank van 2,5 l, een touchscreen van 5 inch, een druk van 19 bar, 18 geprogrammeerde recepten… en 2.499 € te betalen.

Presentatie

De automatische koffiemachine met molen Delonghi Maestosa EPAM960.75.GLM heeft een technische fiche die – bescheiden – als degelijk kan worden omschreven. Hij kan een druk van 19 bar leveren en is dus volledig geschikt voor de bereiding van espressokoffie, wat wel het minste is wat we van hem kunnen vragen. Koffieliefhebbers zullen de aanwezigheid van twee bonenladen op prijs stellen, maar vooral van twee autonome maalsystemen, om te voorkomen dat de smaken van de verschillende jaargangen tijdens het proces worden vermengd. Met zijn 18 voorgeprogrammeerde recepten wil het zijn toekomstige (en rijke) eigenaars verleiden met een reeks high-end functies, van het 5-inch touchscreen tot de aanwezigheid van een integreerbare melkkan, alsook de Bluetooth-verbinding met een smartphone (of tablet). Zoals u kunt zien, heeft Delonghi niet beknibbeld op de middelen. Zullen ze genoeg zijn om de 5 sterren te halen?

Gebruiksgemak

Zo uit de doos maakt de Delonghi Maestosa EPAM960.75.GLM al indruk. Deze prachtige, volledig van roestvrij staal gemaakte baby is 29 cm breed, 40 cm hoog en 46 cm diep en weegt 17 kg, zodat hij meer geschikt is om fier op een werkblad te staan dan op een plank, ook al is hij stevig bevestigd.

De Maestosa neemt ruimte in.

Op zijn zachtst gezegd heeft Delonghi veel zorg besteed aan het uiterlijk van zijn nieuwe speerpunt: aan de voorkant, achterkant en zijkanten van de machine zit glanzend geribbeld metaal naast het glanzende zwarte plastic – ook – van het kantelscherm, terwijl de kopjeslade, de bovenkant van de machine, en de deksels van de twee bonenladen (en het bakje voor gemalen koffie) in roestvrij staal zijn uitgevoerd.

Delonghi heeft een luik voorzien voor gemalen koffie.

Het effect is geslaagd, maar in het ideale geval moet een microvezeldoek in de buurt van de Maestosa worden gehouden, omdat deze onherstelbaar vingerafdrukken aantrekt die het hoogwaardige uiterlijk snel bederven.

18 recepten zijn voorgeprogrammeerd.

De “show” gaat door na het indrukken van de powerknop. Het mooie 5-inch scherm licht op en de gebruiker wordt gevraagd een van de 4 aangeboden koffiespecialiteiten te kiezen, die slechts een glimp zijn van alle mogelijkheden die Delonghi te bieden heeft. Natuurlijk leidt nieuwsgierigheid tot het scrollen van het scherm van links naar rechts (of omgekeerd) om andere dranken te ontdekken, maar deze manipulatie lokt geen enkele reactie uit (in het beste geval) of start de bereiding van een koffie. In feite navigeert u door het scherm met behulp van zeer kleine pijltjes die rechts en links van het onderste deel van het scherm zijn geplaatst; u neemt uiteindelijk vrij snel de vouw.

Het gamma bereidingen is zeer uitgebreid, met niet minder dan 18 recepten in de aanbieding. Naast de klassieke espresso’s, cappuccino’s en andere lange koffiesoorten, kan de Maestosa ook worden gebruikt voor de bereiding van flat white, doppio en caffelate. Er zijn ook originelere drankjes verkrijgbaar, zoals een koffieshake of een cappuccinomix. Tenslotte is het ook mogelijk om heet water voor thee te verkrijgen of stoom te genereren (om melk op te schuimen) via dit scherm.

Het personaliseren van drankjes gaat heel ver.

Door op de “plus”-toets onder het bereidingsicoon te drukken, opent u het paneel voor de instelling van de dranken; op dit scherm kunt u de hoeveelheid bereide koffie, de intensiteit ervan, de temperatuur, het eventuele aandeel melk en nog veel meer wijzigen, afhankelijk van het gekozen recept. Opgelet, het is ook vanuit dit scherm dat u het bonenreservoir (en de overeenkomstige molen) moet kiezen, wat niet noodzakelijk erg instinctief is. Nogmaals, men zou kunnen denken dat deze veranderingen worden aangebracht door met de vinger langs de liniaal te glijden, maar het is altijd met een simpele aanraking dat de gebruiker zijn drank tot in de kleinste details instelt. Als alles klaar is, hoeft u alleen nog maar op de knop te drukken… en Maestosa zorgt voor alles.

Zelfs onderhoudswerkzaamheden worden duidelijk uitgelegd.

Het grote kleurenscherm vereenvoudigt deze instellingen aanzienlijk omdat alles er duidelijk op geschreven staat; het is een verre schreeuw van de soms sibylline pictogrammen van de Beko CEG7425B. Uiteraard worden ook de verschillende onderhoudswerkzaamheden (ontkalken, vullen van de graantank, enz.) aangegeven, evenals hoe te werk te gaan. Ook alle basisinstellingen van het toestel (gebruikte taal, beheer van automatische uitschakeling…) worden in detail uitgelegd, en u raakt nooit de weg kwijt in een dichte boomstructuur.

We kunnen de watertank eruit halen om hem te vullen…

Zonder de bediening van de Maestosa drastisch te wijzigen, kan het waterreservoir (met een meer dan comfortabel volume van 2,5 liter) worden bijgevuld door het naar u toe uit het lichaam van de machine te halen, of door een klein “trek-duw”-aanhangsel aan de rechterzijde van de Maestosa. In beide gevallen is de operatie zeer eenvoudig en zou zij geen moeilijkheden mogen opleveren.

… of verkies de kleine klep aan de rechterkant van de machine.

De doseersproeiers zijn uitgerust met leds om de kopjes te verlichten, een zeer gadgetaire optie. Wij hadden liever gezien dat ze iets lager konden dan ze eigenlijk kunnen. Want zelfs als ze zo laag mogelijk zijn geplaatst, zijn de spuitmonden ver verwijderd van de kleinste kopjes, en het is niet ongewoon dat koffie wordt gemorst in het lekbakje of, erger nog, op de wanden van de reservoirs door een delicate mik.

Er is een gebrek aan maat.

Delonghi levert verschillende accessoires om op de linkerkant van de Maestosa te klikken: een melkkan, een andere voor de bereiding van chocolade en, tenslotte, een stoompijpje. Hoewel deze accessoires er stevig en bruikbaar uitzien, kunnen ze niet tippen aan de afwerkingskwaliteit van de Maestosa. De melkkan is – voor het grootste deel – gemaakt van geborsteld roestvrij staal, maar de rest van de accessoires is van plastic. Gelukkig kunnen ze moeiteloos worden aangesloten en losgekoppeld.

De accessoires zijn minder exclusief dan de Maestosa zelf.

Goed punt, het kopjeswarmerbakje bovenin het apparaat warmt echt op, wat niet altijd het geval is.

Gemak van onderhoud

Het inschakelen van de Maestosa EPAM960.75.GLM wordt onmiddellijk gevolgd door het automatisch spoelen van de doseersproeiers, een zeer goed punt. De andere onderhoudsbewerkingen zijn niet automatisch, maar de machine geeft de gebruiker dankzij het grote kleurenscherm aan dat het tijd is om sommige ervan uit te voeren. De te volgen weg wordt ook aangegeven, en het is niet nodig de papieren handleiding te raadplegen.

De Maestosa lekbak.

De lekbak is vrij diep en meet in deze afmeting 35 cm. Toch is hij veel gemakkelijker te hanteren en te legen dan met name de Melitta CI Touch F630 (38 cm). Toegegeven, men moet nog steeds een beetje voorzichtig zijn om geen stinkende vloeistof te morsen, maar wij hebben veel riskanter gekend. Het is belangrijk op te merken dat het opvangbakje voor pulp gemakkelijk uit de bak kan worden verwijderd, zodat het zonder problemen kan worden geleegd. Goed punt. Het is relatief omvangrijk, wat dit karwei spaart.

De machine moet uitgeschakeld zijn om de afzuigkap toegankelijk te maken.

Door het waterreservoir te verwijderen kan men bij het extractieblok komen, dat nog achter een laatste wal verborgen is. Wanneer de Maestosa is uitgeschakeld, kan hij heel gemakkelijk uit zijn behuizing worden gehaald om de koffieresten te verwijderen die na verloop van tijd kunnen gaan rotten, waarna hij net zo gemakkelijk weer kan worden teruggeplaatst. De arm moet echter ver genoeg worden ingedrukt om alle hoekjes en gaatjes schoon te maken; in ieder geval hoeven de zijplaten niet te worden losgeschroefd om de operatie uit te voeren, zoals bij sommige Jura-modellen wel moet gebeuren.

Het afzuigblok van de Maestosa, uit zijn behuizing.

Snelheid

De Maestosa doet er 1 min 20 s over om een eerste espresso te maken. Deze tijd omvat het inschakelen van de machine, het reinigen van de spuitmonden, het verwarmen van het thermoblok, het malen van de bonen en het extraheren. Een tweede espresso wordt in 36 seconden geleverd. Het is een van de snelste machines in deze oefening.

Anderzijds neemt de bereiding van een lange koffie veel tijd in beslag, aangezien u 2 min. 10 s moet wachten om van uw drankje te kunnen genieten vanaf het moment dat u het bestelt via het bedieningspaneel. Dit is veel langer dan bij de Magnifica S van dezelfde fabrikant, die slechts 39 seconden nodig heeft om hetzelfde resultaat te bereiken.

Stroomverbruik

Wanneer de Maestosa is ingeschakeld, maar niet in gebruik, verbruikt hij 2,3 W, wat niet zo veel is gezien het scherm. Andere machines met een veel minder verfijnde molen zijn veel gulziger gebleken, zoals de Scott Slimissimo (4,6 W).

Voor de productie van 3 espresso’s en 3 longcoffees is 0,071 kWh nodig. Deze maatregel omvat ook het inschakelen van de machine en de eerste reiniging van de sproeiers. In één maand komt dit overeen met 0,15 €/maand op de elektriciteitsrekening, een strohalm wanneer men 2.500 € kan uitgeven om de Maestosa te kopen.

Geluid

Het geluidsniveau van de Maestosa bereikt 52 dB(A) tijdens de extractie en 65 dB(A) tijdens het malen van het graan. Dit is heel wat anders dan de luidruchtige Saeco Minuto HD8761, waarvan het geluid tijdens deze bewerkingen meer dan 70 dB(A) en 73 dB(A) bedraagt.

Sterke punten

Kwaliteitsafwerking.

Instinctieve bediening dankzij het touch screen.

Twee graanmolens om vermenging van de grondstoffen te voorkomen.

Veel recepten beschikbaar.

Gemakkelijk in onderhoud.

Zwakke punten

Zeer gevoelig voor vingerafdrukken.

Doseer sproeiers een beetje hoog geplaatst.

Minder exclusieve accessoires dan de rest van het toestel.

Lang eindeloos koffie zetten.

Conclusie

De Delonghi Maestosa EPAM960.75.GLM is een uitzonderlijke automatische machine die in staat is om veel verschillende dranken te bereiden. De bediening is ideaal dankzij het grote aanraakscherm. De twee molens zijn een zeer relevante innovatie, en de Maestosa is gemakkelijk te onderhouden. Niet alles is perfect, natuurlijk, en er zijn nog enkele verbeterpunten, zoals de doseersproeiers die iets lager moeten worden geplaatst en materialen die een anti-spoorbehandeling hadden verdiend. Liefhebbers met een stevige bankrekening kunnen zich echter zonder vooroordelen laten verleiden… Wat de anderen betreft, zij zullen gemakkelijk automatische koffiezetapparaten vinden met minder complete molens, maar even aanbevelenswaardig en veel minder duur.

Sub-Noten

  • Gebruiksgemak
  • Gemak van onderhoud
  • Snelheid
  • Stroomverbruik
  • Geluid

 

 

 

Plaats een reactie