DeLonghi La Specialista EC 9335.M Review (2021)

de'longhi la specialista

Verre van volautomatische machines met een volautomatische hakselaar, biedt de Delonghi Specialista een andere, veel leukere aanpak. De barista is niet langer een vulgaire robot, maar de eigenaar van de machine!

Presentatie

Het ontbreekt de Delonghi Specialista koffiemachine met molen niet aan originaliteit. Terwijl onze huishoudelijke apparaten de neiging hebben ons dagelijks leven te vereenvoudigen met volautomatische programma’s, nodigt het ons uit het leven ingewikkelder te maken. Ver van modellen zoals de Delonghi PrimaDonna Class ECAM550.75.MS, die tot de nok toe gevuld is met recepten die met een druk op de knop op een aanraakscherm verkregen kunnen worden, moet de Specialista getemd, getest, afgesteld, gewijzigd worden en uiteindelijk vloeit de nectar perfect. Gelukkig hebben we alle middelen tot onze beschikking en kunnen we rekenen op een druk van 19 bar, een graantank met een inhoud van 250 gram en een watertank van 2 liter om onze missie te volbrengen.

Lees ook Espresso machine kopen? Dé beste pistonmachines

Gebruiksgemak

De Delonghi Specialista is een prachtig object, volledig gemaakt van glanzend en mat metaal. Zoals vaak het geval is bij fabrikanten, is de afwerking van hoge kwaliteit en kunt u voelen dat de machine is ontworpen om lang mee te gaan. Daardoor weegt hij veel (12 kg in ieder geval) en wij zullen dan ook vermijden hem op een plank te plaatsen, ook al is hij stevig bevestigd. In ieder geval is dit niet echt zijn plaats, aangezien er veel manipulaties nodig zijn voordat u van uw koffie kunt genieten.

De Specialista van voren.

Het oog wordt ook onherroepelijk getrokken naar de wijzerplaat, die zich in het midden van de bovengevel bevindt. Deze manometer geeft de Specialista nog wat meer charme in de vorm van een retro-touch, die echter niet ontbreekt. Om een beetje pietluttig te zijn, kan men vinden dat de prominente graanpan bovenin het toestel slecht geïntegreerd is in het algemene ontwerp.

Toch wordt het vrij snel vergeten en deze plaats maakt het vooral mogelijk om het zonder enige moeite op te vullen. Deze kan slechts één soort koffie bevatten, in tegenstelling tot het Delonghi Maestosa EPAM960.75.GLM reservoir, waarmee u van twee verschillende jaargangen kunt genieten.

Goed punt, de bak kan volledig worden gedemonteerd en u kunt dus zonder al te veel moeite bij de (metalen) versnipperaar; een zeer waardevol extraatje voor het onderhoud van de machine. Tenslotte bevindt zich onderaan het graantankje de ring die de maalfijnheid regelt (6 niveaus) en dit is een van de punten om goed in het oog te houden bij het gebruik van de Specialista.

Het waterreservoir bevindt zich aan de achterkant van de machine en kan 2 liter bevatten. Hij kan uit de behuizing worden genomen en gemakkelijk worden vervangen.

Ondanks zijn ligging is de bak gemakkelijk te hanteren.

Naast de machine zelf is het andere onmisbare element de filterhouder, die de vorm heeft van een metalen handvat, vergelijkbaar met dat van bistropercolators. In dit element kan een filter voor één of twee kopjes worden geplaatst, naar keuze. En hoewel we de bouwkwaliteit van de Specialista hebben geprezen, zijn we minder verleid door dit onderdeel. Dit komt omdat het filterbevestigingssysteem de neiging heeft te verslappen naarmate het wordt gebruikt. Als gevolg daarvan is het niet langer stevig genoeg om de filters vast te houden wanneer het handvat op de rand van een container wordt geslagen om de pulp uit te werpen. Je moet dan je handen in de lekbak steken, of erger nog, in de vuilnisbak, wat nooit prettig is. Een schroefsysteem zou praktischer zijn geweest.

Het filterblokkeringssysteem is niet sterk genoeg.

De Specialista heeft geen automatisch sproeikopspoelsysteem. Daarom moet u hier eerst aan denken voordat u iets anders gaat doen. Druk gewoon op de knop met het druppelsymbool om dat te doen. Het is tijdens deze stap dat het te kiezen recept van espresso, koffie of Americano wordt gekozen met de draaiknop uiterst rechts op het voorpaneel. Merk op dat a la Specialista ook het water voor de thee verwarmt.

Het bedieningspaneel van de Specialista.

Nadat de fijnheid van de maling met de ring is ingesteld, wordt de hoeveelheid te malen koffie gekozen door de eerste draaiknop links op het bedieningspaneel te bedienen. Ook dit is een belangrijke keuze om de ideale drank te verkrijgen. Met een knop kunt u de hoeveelheid koffie wijzigen voor één of twee kopjes. Tenslotte kunt u overgaan tot het eigenlijke malen van de boon: het proces begint na het plaatsen van de filterhouder in de daarvoor bestemde opening en deze 1/4 slag naar rechts te draaien. Het is noodzakelijk enkele seconden te wachten (afhankelijk van de gewenste hoeveelheid koffie) tot het klaar is.

U kunt ook koffie gebruiken die al gemalen is, maar dat is minder interessant.

Nu is het tijd om aan de grote glimmende hendel aan de linkerkant van de Specialista te trekken. Het activeert het Smart Tamping Station systeem, dat het verdichten van de koffiepoeder in de filterhouder vereenvoudigt. In plaats van het lastige tampen van de barista te moeten leren (wat soms peesontstekingen veroorzaakt), hoeft u alleen maar de hendel te bedienen en er wordt een gelijkmatige druk van 20 kg op het poeder uitgeoefend om het samen te drukken; een klein gebaar dat iets bevredigends heeft.

De Smart Tamping hendel ligt zeer prettig in de hand.

Wanneer het poeder is samengeperst, kan de filterhouder tenslotte onder de percolatie-eenheid worden geplaatst. Opgelet, het is soms moeilijk om verder te gaan met de installatie wanneer er te veel koffie in het filter zit; het is jammer dat de hoeveelheden koffie die de Specialista aanbiedt niet ontworpen zijn om deze valkuil te voorkomen. Nadat de filterhouder is geplaatst en geblokkeerd, wordt de koffiebereiding gestart door op de toets OK in het midden van het bedieningspaneel te drukken, vrij angstig om te zien of onze instellingen (maalfijnheid en hoeveelheid koffie) ons in staat stellen een ideale percolatie te verkrijgen, gesymboliseerd door de naald van de manometer die in het segment “Optimale zone” van de wijzerplaat kronkelt. Laten we het hier toegeven, het is zeer zeldzaam dat dit niet het geval is.

Lees ook Koffiemolen kopen? Top 7 Beste koffiemolens

Het stoompijpje is zeer flexibel.

De Specialista vraagt nog een laatste inspanning van cappuccinoliefhebbers: het verwarmen en opschuimen van de melk, uiteraard met de hand. Door aan de knop aan de rechterkant van het apparaat te draaien, wordt de voor het proces benodigde stoom geleverd via het mondstuk, eveneens aan de rechterkant. Maar het is aan de gebruiker om de melkkaraf te bewegen om het schuim op te wekken (wanneer de stoom zich net boven het vloeistofoppervlak bevindt) of om de melk te verwarmen (wanneer de opening van het mondstuk zich op de bodem van de kan bevindt). Er is een beetje hulp voor nodig, maar het komt heel snel. En net als met de hefboom actie, is er iets aangenaams aan.

Het duimwieltje kan worden bediend om de melk op te schuimen of te verwarmen.

Met DeLonghi kunt u bepaalde parameters instellen, zoals de hardheid van het water of de drinktemperatuur. De voor deze instellingen vereiste handelingen zijn niet erg instinctief: u moet gedurende een bepaalde tijd combinaties van toetsen indrukken en verwijzen naar de verlichte pictogrammen op het bedieningspaneel, die duidelijk niet voor dit gebruik bedoeld zijn. Een knipperende OK-toetsindicator geeft bijvoorbeeld aan dat de Specialista automatisch wordt uitgeschakeld na 3 uur inactiviteit. We hebben meer praktisch gezien.

Gemak van onderhoud

Het onderhoud van de DeLonghi Specialista is zeer eenvoudig, vooral omdat er geen afzuigunit is. Dit betekent dat er geen koffiepoeder achterblijft in de hoeken van de machine nadat de koffie is gezet. Potentieel is er dus geen risico dat de residuen gaan schimmelen als gevolg van warmte en vocht, zoals we zagen toen we de Jura Ena Micro 5 openden.

Wij raden u echter aan de binnenkant van de koffie- en heetwateruitgifteopeningen met een doek af te vegen om koffiedrab te verwijderen. En als het stoompijpje is gebruikt om een cappuccino te maken, is een snelle reiniging – door het even te bedienen – aan te bevelen. Het is ook raadzaam om het lichaam van de machine een klap te geven; het lijkt iets sneller vuil te worden dan de andere modellen in onze vergelijking.

Het espressokopje wordt gebruikt om de grootte van de lekbak te beoordelen.

De lekbak is slechts 26 cm lang en 16 cm diep. Het is een van de kleinste van de machines in onze vergelijking en is daarom zeer gemakkelijk te legen.

Om de zaken wat te vereenvoudigen, hadden wij graag gezien dat het doorspoelen van het waterdistributiesysteem was geautomatiseerd of dat de Specialista op zijn minst had aangegeven dat deze stap vereist is. Dit is des te merkwaardiger omdat de machine moet worden ontkalkt en er een programma aan deze bewerking is gewijd.

De molen is gemakkelijk te verwijderen, maar de herplaatsing is ingewikkelder.

Laten we eindigen met het schoonmaken van de molen. Dat DeLonghi in dit opzicht risico’s neemt, is prijzenswaardig, maar het is niet zo gemakkelijk om te doen. Allereerst moet u eraan denken om alle koffie uit het reservoir te verwijderen. En zelfs als u de machine omdraait, zit er nog ergens een boonfragment dat verhindert dat de molen gemakkelijk kan worden vervangen.

Snelheid

Snelheid van voorbereiding is niet het sterkste punt van de Specialista. Niettemin is de eerste espresso na 62 seconden klaar om gedronken te worden; een vertraging die rekening houdt met het opstarten van het apparaat, het opwarmen van het thermoblok, het handmatig reinigen van het waterdistributiecircuit, het malen van de bonen, het compacteren en het verdelen van de drank.

Uiteraard moet voor de bereiding van een tweede kopje het filter worden gereinigd, wat noodzakelijkerwijs enige tijd in beslag neemt. Zonder ons te haasten, duurde het nog eens 60 seconden voor we ons tweede kopje kregen.

Dit staat ver af van de prestaties van de Jura Ena Micro 1, die slechts 80 seconden nodig heeft om twee espresso’s te maken, maar het belang van de Specialista ligt niet in snelheid.

Stroomverbruik

Bevrijd van alle soms energie-intensieve elektronische beperkingen, is de Specialista uiteindelijk heel energie-efficiënt. Hij heeft slechts 0,043 kWh nodig om 3 espresso’s en 3 longcoffees te maken: in één maand is dat 9,2 cent. Het is een van de zuinigste machines in onze vergelijking.

Gerelateerd: Sage Barista Express review: Heerlijke espresso (2021 Update)

In de stand-by modus verbruikt de Specialista 0,7 watt, of 0,07 eurocent meer per maand dan de elektriciteitsrekening van het huishouden.

Geluid

Het is de koffie die door de Specialista wordt bereid en niet het geluidsniveau ervan dat de gebruiker wakker zal maken. De Specialista is relatief stil tijdens het spoelen van het watertoevoersysteem (52 dB(A)) of tijdens de koffie-extractie (51 dB(A)). Alleen het malen van de bonen maakt iets meer lawaai, dit keer met een geluidsniveau van 66 dB(A). Dit is nog goed te verdragen, want de operatie duurt niet lang.

Sterke punten

  • Interessant en goed geïntegreerd concept, men neemt zichzelf al snel voor een barista.
  • Geen risico op beschimmelde koffie in de machine.
  • Kwaliteit van de bouw.
  • Vrij stil.
  • Laag energieverbruik.

Zwakke punten

  • Filter past niet in de filterhouder.
  • Niet aanbevolen voor de ochtendspits.
  • Moeilijkheid om de molen terug te plaatsen na het schoonmaken.
  • Belangrijke parameters moeilijk te veranderen.

Conclusie

Sinds ze bij de redactie werkt, heeft de Delonghi Specialista ons voor zich gewonnen. De fabrikant is erin geslaagd van de gebruiker een echte speler in het bereidingsproces te maken. Natuurlijk is de Specialista bedoeld voor een nichemarkt en zal hij niet geschikt zijn voor wie zijn koffie met een druk op de knop wil laten stromen. We kunnen ook klagen dat het filter niet op zijn plaats blijft wanneer het koffiedik wordt afgetapt en we hadden graag gezien dat de basisinstellingen zoals koffietemperatuur of waterhardheid gemakkelijker instelbaar waren. De charme is echter moeiteloos en het is een waar genoegen het spel te spelen, bijvoorbeeld om aan het eind van de maaltijd indruk te maken op je vrienden met een zelfgemaakte cappuccino.

Sub-Noten

  • Gebruiksgemak
  • Gemak van onderhoud
  • Snelheid
  • Stroomverbruik
  • Geluid

 

 

 

Plaats een reactie